Jaké mazání je pro Vás vhodné?

Na začátek je vhodné ujasnit si názvosloví smile. Pleť či tělo si můžeme mazat buď čistým olejem, mastí, balzámem nebo krémem. Čisté oleje netřeba představovat. Mast či balzám je v podstatě to samé, obojí neobsahuje vodu. Mají tedy zpravidla tužší konzistenci, mohou mít základ z vazelíny (ropy) a bývají obohacené o nějakou účinnou látku. Přírodní forma mastí a balzámů má základ např. z bambuckého másla, které je samo o sobě účinnou (léčivou) složkou a dále bývají přidávány různé oleje, výtažky či esence. Krém je pak emulze vody, oleje a jiných složek. Je dobré vědět, že je-li v kosmetice voda, je třeba přidat syntetický konzervant, aby se nemnožily bakterie a plísně.

Nyní, když už se trochu orientujete, můžeme přejít k jednotlivým typům pleti a k různým kožním obtížím:

• zralá pleť – výbornou výživu zralé pleti poskytují pro své omlazující účinky Makový a zejména Kávový balzám s opunciovým olejem, který je nazýván přírodním botoxem. Nešlápnete vedle ani s Marcipánovým olejem, který se hodí pro péči o oční okolí a k tom nádherně sladce voní. Top olejem v péči o pleť, vlasy i nehty je pak bezesporu Arganový olej s pomerančem.

• sušší pleť – vhodné jsou lehké balzámy jako Makový, Levandulový či Kávový, které se dobře vstřebají, pleť vyživí a zároveň ji nezanechávají mastnou.

• velmi suchá pleť – máte-li velmi suchou až šupinatou pleť či pokožku těla, je vhodné sáhnout po mastech a balzámech se včelím voskem. Jsou výbornou ochranou i proti větru a mrazu. Hodí se na rozpraskané rty, ruce, paty. Po namazání se však zcela nevstřebají, vosk vytvoří na kůži ochranný film, proto se pak leskne. Patří zde Čokoládový balzám, Zázračné srdéčko nebo Propolisová mast. Tu však nedoporučujeme na mazání, pokud nemáte kožní obtíže.

• mastná pleť – doporučuji mazat na noc Zinkovou mastí, která lehce vysouší, přes den je možno mazat lehčími balzámy – Kávovým, Makovým či Levandulovým.

• akné, ekzém, kvasinková infekce kůže, opruzeniny, neštovice, opary – velmi se nám osvědčila Zinková mast, na nejhorší ložiska pak Zinková mast s propolisem.

• rozpraskané ruce, rty, paty, různé kožní obtíže – zde je vhodná Propolisová mast, která pomáhá kůži hojit a zároveň vytváří díky včelímu vosku ochrannou bariéru.

• mazání pro děti – netrpí-li dítě kožními obtížemi, je možné mazat jej celým našim sortimentem. Po koupeli doporučujeme např. Mast pro nejmenší či Čokoládový balzám, výborné jsou i olejové směsi. Pod plenku doporučujeme k častému užívání Zinkovou mast jako prevenci proti opruzeninám. Celý sortiment pro děti od narození k nahlédnutí zde.

Ve zkratce tedy - na vysušení (ekzém, akné, mastná pleť aj.) zinek a na promaštění a zahojení masti s voskem a propolisem.

Nebudete-li si přesto vědět rady s výběrem vhodného mazání, obraťte se na nás, rádi Vám poradíme smile.

Lucka