Jídlem proti kvasince díl 2.

Radši bůček než cukr

Naše detoxikační kůra měla i další „vedlejší účinek“. Kvasinky se, jak je známo, živí cukry. V našem těle žijí z přemíry cukrů v naší stravě. Ty jsme se tedy rozhodli eliminovat na minimum, co jen dokážeme, nebo spíše sneseme. Vyřazené cukry jsme nahradili bílkovinami a hlavně tuky. A postupem času jsme zjistili, že hubneme, i když jíme hodně tučných jídel.

Inspirovali jsme se tím, jak jedli naši předkové, ti neměli žádné „light“ výrobky, rafinované potraviny, polotovary a samozřejmě ani tolik chemie v jídle. To vše jsme z našeho jídelníčku odstranili a začali si připravovat poctivá jídla bez náhražek a z kvalitních surovin. Jen s tím rozdílem, že jsme vyřadili téměř všechny sacharidy, především v podobě příloh jako jsou brambory, těstoviny, rýže a samozřejmě pečivo. Další výhodou bylo to, že jsme se prakticky a vcelku jednoduše zbavili všeho, co obsahuje lepek. Nevědomky jsme se tak stravovali podle pravidel stravovacího směru pojmenovaném LCHF, což je zkratka anglického Low Carb, High Fat. Volně přeloženo málo cukrů, hodně tuků. Často se mluví i o nízkosacharidové dietě.

Už před léty jsme zjistili, že tuky nejsou tak škodlivé, jak se někdy tvrdí. (To samozřejmě neplatí pro úplně každý tuk.) Naopak lidé přibírají a mají další zdravotní potíže včetně kvasinkové infekce kvůli nadměrné konzumaci cukrů. Za tento vědecky podložený fakt se postavilo a oficiálně jej jako první přijalo i Švédsko. Zde doktor Andreas Eenfeldt nastartoval malou stravovací revoluci se svým blogem dietdoctor.com, kde vyvrací mylné stravovací doporučení poslední doby. A kvitují jej lidé po celém světě. Nejen proto, že to funguje, ale ono to zase není až taková revoluce, jen opět návrat k přirozenosti.

V přírodě neexistuje, aby jakýkoli živočich potřeboval výživového poradce, nebo si musel počítat kalorie. Volně žijící zvířata nepřibírají na váze, neznají nemoci, které my označujeme za civilizační, nemají problémy s chrupem aj. Jak je to možné? Jednoduše jedí to, na co se během evoluce adaptovali. Tedy jak bychom dnes řekli, jedí jim přirozenou stavu.
Bílý řepný cukr, glukózo-fruktózový sirup, pšeničná mouka, aj. obsahují velké množství sacharidů (cukrů). Jsou to ta nejlevnější a tedy taky nejhorší „plnidla“, ze kterých člověk získává energii. Najdete je v různých formách v drtivé většině průmyslově zpracovaných potravin, které koupíte v supermarketu. Tohle určitě není naše přirozená potrava.

Můj přítel, který se takto zdravěji a nízkosacharidově začal stravovat nejen kvůli redukci váhy ale i zdravotním potížím, napsal na svůj Facebook: „Trvalo to skoro 51 let, ale našel jsem recept na zdravý, hodnotný život. Vězte, je to jediná věta: Nechlastej, nežer cukr, hýbej se. Jak prosté.smile.“

A má pravdu, vždyť o cukru se už dávno ví, že je spíše škodlivý. Bílému řepnému cukru se dokonce a právem přezdívá bílý zabiják a je dokázáno, že má na naši centrální nervovou soustavu podobný vliv jako kokain. Dokážeme si na něj vypěstovat závislost a někteří jej označují za nejpožívanější drogu naší civilizace. I někteří lékaři ho považují za jed. Toto opravdu nepotřebujeme jíst.

Naštěstí dnes už je na trhu stále více zdravějších produktů bez zbytečných cukrů. Někdy se tvrdí, že jsou cukry nepostradatelné. Pravdou je, že jsou zdrojem energie pro buňky, ale zde chybí dodat, že lidské tělo dokáže získat veškeré své energetické nároky z bílkovin a tuků. Není tedy třeba se ničeho bát, i pokud se rozhodnete cukry omezit velmi radikálně, jako my. Navíc nejde o žádné hladovění, naopak se stravujete chutnými a především hodnotnými jídly. A především hubíte tak přemnoženou kvasinku.

Na internetu najdete dost důkazů a vysvětlení proč tato dieta funguje. Stačí hledat Low Carb, nízkosacharidová dieta, LCHF.

Standa

První díl Jídlem proti kvasince zde.