Vždy jsem se chtěl vrátit v čase a vyfotit si Ostravu za dob minulých, říká Boris Renner.

Známý ostravský fotograf Boris Renner, jehož jméno má většina lidí spjato se stránkami Ostravaci.cz, je velmi činorodý člověk. Publikuje nejen na internetu, ale i knižně, pořádá výstavy, workshopy. V loňském roce založil spolu se svou manželkou projekt Retro Ostrava, který si klade za cíl finančně pomáhat Asociaci rodičů dětí s DMO (dětská mozková obrna) a přidruženými onemocněními ČR skrze tvorbu historických inscenovaných fotografií zaměřených na historii Ostravy. V loňském roce vydali dobročinný nástěnný kalendář a knihu s názvem Příběhy staré Ostravy. Obojí šlo na dračku, a tak v současné době připravují další kalendář.
Boris Renner mi ochotně odpověděl na několik otázek „ze zákulisí“ týkajících se nejen připravovaného kalendáře.


Borisi, není tajemstvím, že se Vám líbí stará Ostrava, do níž inscenujete fotografie. To se jistě neobejde bez dobré znalosti historie. Která léta jsou Vám nejbližší, o jakou dobu se nejvíce zajímáte?

Obecně se mi libí historie Ostravy od začátku 20.století až do roku 1989.

Připravovaný kalendář nese název „Dřysty z klepača“ a má nás zavést do Ostravy mezi léty 1975 až 1985. Nafoceno už téměř vše máte, je možné se tedy ještě nějak zapojit?

Ano, co nejvíce nyní potřebujeme jsou finance na výrobu kalendáře. Máme několik partnerů, kteří náš projekt podpořili, ale chybí poslední jeden dva partneři pro úspěšné dotažení do finále.

Jak složité je najít v Ostravě místa „nedotčená časem“, tak aby Vám zapadaly do scénáře?

Je to stále složitější. Místa, která jsem znal, měl rád,  postupně mizí a většinou tam nezůstane žádná stopa či artefakt, který by to místo důstojně připomínal.

A co komparzisté, uspokojí „ostravaci“ Vaši představu? 

Ono to nejsou až tak komparzisté jako spíše představitelé hlavních rolí. Nesmírně si vážím všech účastníků focení, kteří ve svém volném čase přijedou na focení, dovezou s sebou i vlastní retro oblečení a pak třeba v zimě či horku pózují třeba i dvě hodiny.

dristy z klepaca

Jak se vlastně zrodila myšlenka pomáhat dětem a co Vám tato práce dává?

Vždy jsem se chtěl vrátit v čase a vyfotit si Ostravu za dob minulých. Proto mě napadl tento projekt a s manželkou jsme si řekli, že bychom mohli začít podporovat děti s DMO.

Kdo všechno se na projektu kromě Vaší manželky podílí? Nebo všechna práce leží jen na Vás?

Na projektu se podílí řada spolupracujících lidí, ale za ten nejužší organizační tam jmenuji Zdeňku Kláskovou, Dušana Pálu a Ondru Bobaka.
Pomáhají nám nezištně "obyčejní" lidé, kteří mají rádi retro a není jím lhostejný osud dětí s mozkovou obrnou. Každý jeden účastník focení vše vykonává při svém civilním zaměstnání, a proto si velice vážíme takové pomoci. Bez těchto nadšenců by projekt těžko vznikal.

Prozradíte nám, co chystáte dále, případně jestli máte nějakou vizi, jak by se měl celý projekt vyvíjet?

Jelikož jsem fotograf tak určitě zůstanu u focení i při dalších projektech seriálu Retro Ostrava. Mám v plánu něco opravdu velkého, ale ..... uvidíme :-)

 

Děkuju ještě jednou za Váš čas, přeji hodně zdaru a dobré světlo!

rozhovor Standa Horák