Jak jsem jel okusit Wim Hofovu metodu na vlastní kůži

Možná jste už slyšeli o ledovém muži. Nebudu vás nudit teorií o WHM (Wim Hof Method) ani o tom, kdo je Wim Hof a co dokázal, to vše si můžete dohledat.
Přečíst si knihu je fajn, sledovat ledového muže na internetu taky, ale prostě nic nenahradí osobní zkušenost. O WHM se už nějakou dobu zajímám, otužuju se a i práci s dechem jsem začal pilovat. Ale pořád mi chyběly další střípky do skládačky, a taky co když to dělám špatně?

Netrvalo dlouho a už jsme s kamarádem seděli v autě směr Jižní Čechy. Tady v krásném prostředí Ořechového dvora nedaleko Písku se konal víkendový kurz pod taktovkou instruktora WHM Jakuba Chomáta. Vlastně nejen jeho, ale i jeho ženy Martiny, která jako lektorka mindfulness do kurzu přispěla nemalým dílem.

Před samotným začátkem jsme s Lukášem stihli navštívit město Písek a prohlédnout si nejstarší kamenný most u nás. Dali jsme si po pivu a vyrazili na Ořechový dvůr, kde akorát začínal program.

Během tohoto víkendu, nebo chcete-li kurzu, úplně vypnete. Všechny starosti, povinnosti, práce, prostě vše zůstalo doma. Politika, televize, okolní svět aj. vás nezajímají a věnujete se sami sobě. Sledujete a poznáváte hlouběji své tělo, svůj dech.
Každého asi napadne, že se tu bude koupat v ledové vodě. Ale náplň kurzu je mnohem bohatší, jde o práci s myslí, se svým tělem, dechem. Opravdu vypnout, zrelaxovat a naladit se více na své tělo pak pomáhá více technik, jako například jóga, poslech a třeba i zpěv manter a samozřejmě nechyběla i má oblíbená finská sauna.


severske rizotoTakzvané "Severské rizoto" :) Technika vhodná pro ty, kteří trpí zimomřivostí končetin.

Hlavní pro mě byl ale pocit, že jsem tu mezi svými. Sešla se tu skvělá parta lidí z různých koutů naší země, různého věku i povolání, přesto jako bychom se znali už roky. Někteří už měli s WHM zkušenosti, jiní do té doby nevlezli do studené vody. Atmosféra byla plná inspirace a sdílení zážitků.

Za zmínku taky stojí skvěle zajištěné stravování. Chomátovi vsadili na pro trávící systém lehčí stravu – veganskou. O tu se starali Hynek s Mášou, kteří se veganské kuchyni věnují na profesionální úrovni. Bylo to znát. Všichni účastníci si jídlo velice pochvalovali, dokonce padaly výroky o gastronomickém víkendu s bonusem v podobě WHM, až tak chutné byly jejich rauty.

Pocitů a nových poznání si všichni odvážíme opravdu hodně. Kurzem to nekončí.

 
Standa

 prochazkaWHM_Chomat

Součástí programu byla i vycházka nalehko při nízkých lednových teplotách. 

 Led_WHM_Chomat

 Jak nám vysvětloval Jakub - vystavení malého procenta svého těla extrémně nízkým teplotám po dobu zhruba 2 minut neriskujeme omrzliny, přičemž benefity pro tělo jsou významné.

kuchynWHM_Chomat

 Vynikající kuchyně Hynka a Máši. Mimochodem tenhle recept jsem vyzkoušel připravit i doma a setkal se s kladným ohlasem :)

 IMG_5681_WHM_Chomat

 Jakub Chomát nás všechny podporuje.
Ano, oba jsme zrovna mrkli :) Taková fotka se povede jednou za 10 let! :D
Na ostatních fotkách nespím, jen provádíme dechové cvičení se zavřenýma očima :)

Foto: Martina Chomátová
Za laskavé svolení použít její fotografie děkuji.