Jídlem proti kvasince díl 1.

Atopikem na celý život?


Kvasinky v našich střevech jsou dobrými sluhy, ale pokud se přemnoží, nebo se dostanou mimo střevo, mohou nám někdy i roky pěkně otravovat život. Kvasinková infekce kůže trápí spoustu lidí i dětí a naše zinková mast není všelék, vždy doporučujeme začít stravou. Kůže je totiž odrazem toho, co se děje ve střevech – toto mi řekla má lékařka.

Taky jsem se od dětství trápil s různými kožními problémy, které gradovaly až do té míry, že jsem kvůli nim dostal odklad základní vojenské služby. Podle lékařů jsem atopik. Prostě celý život se budu více či méně trápit s různými vyrážkami aj. A sám musím přijít na to, co mi vadí. Lékařka mi např. poradila nejíst kořeněná jídla, nepomohlo to stejně jako spousta jiných pokusů.

Opravdový zlom nastal v době, kdy jsme oba zjistili, že máme v těle přemnoženou kvasinku Candida. A protože to bylo v době před početím dítěte, chtěli jsme ji ze sebe co nejrychleji dostat. Sbírali jsme informace a poté se pustili do tvrdé půlroční detoxikační diety. Netrvalo to ani celého půl roku, kdy jsem viděl, že vše, opravdu vše zmizelo! Měl jsem poprvé v životě kůži naprosto čistou, bez jakýchkoli známek předešlých potíží! To byl úžasný objev, jak se jen pomocí „obyčejného“ jídla uzdravit. A v podstatě tak trochu vedlejší účinek, protože toto nebylo mým cílem a ani bych nedoufal, že se kůže někdy naprosto uzdraví, vždyť jsem podle lékařů atopik, nevyléčitelný.

A zase jsem si uvědomil, že jsem nepřišel na nic nového. Vždyť už nějakých 400 let před našim letopočtem prohlásil Hippokratés: „Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“
Jistě by se divil, čím se dnes někteří živí… nebo (ne)léčí?

Standa


Článek ze série o zdravějším stravování navazuje na předchozí článek Jíst se má všechno.