Péče o zdraví kojící ženy - doplňky stravy

Kojení je nádherný dar. Může však být pro ženu velmi vyčerpávající. To, jak se kojení, obzvláště třeba dlouhodobé či tandemové, odrazí na zdraví ženy, záleží hodně na tom, jak bude pečovat o své zdraví. Nesmíme zapomenout ani na její miminko, jehož vývoj dokáže maminka velmi dobře ovlivnit právě skrze mateřské mléko.

Kojím již čtvrtým rokem, z toho půl roku jsem kojila tandemově. V následujícím článku Vám doporučím pár doplňků stravy, které sama užívám. Některé z nich najdete i u nás na e-shopu. Nabízíme je proto, že nám chodilo mnoho dotazů týkajících se zdraví, našich zkušeností a doporučení. Najdete u nás pouze to, čemu 100% věříme.

V roce 2018 zveřejnil Státní zdravotnický ústav zprávu o tom, že polovina maminek v České republice nemá v mateřském mléku dostatek kyseliny dokosahexaenové (DHA). Tuto kyselina potřebuje nejen maminka pro správné fungování mozku, nervů, imunitního systému, očí, srdce a cév, ale hlavně její miminko, u něhož podporuje správný vývoj mozku, paměti i schopnosti soustředit se. Za prvotní tedy považuji zajištění DHA ve stravě. Konzumaci ryb a mořských plodů ve větší míře velmi nedoporučuji. Moře a oceány jsou bohužel znečištěné, což se odráží na vysoké koncentraci těžkých kovů v těle těchto živočichů. SZÚ doporučuje rybí tuk. Na trhu jich je opravdu hodně, proto je třeba hledat ty opravdu kvalitní. Já beru fermentovaný olej z tresčích jater od firmy Green Pasture, a protože je dobré produkty měnit či střídat, mám v plánu zařadit olej z krunýřovky, který doplňuje i EPA (kyselinu  eikosapentaenovou), díky níž se může DHA syntetizovat v játrech. Snad jsem Vám těmi zkratkami moc nezamotala hlavu :D.

Rybí olej nám zajistí i velmi důležitý vitamín D. Jde o jeden z nejdůležitějších vitamínů pro těhotné a kojící ženy i jejich miminka. Mimo léto má naprostá většina z nás nízkou hladinu déčka v krvi, a proto doporučuji po zbytek roku vitamín doplňovat. Vděčíme mu totiž za dobrý imunitní systém, pevné kosti i správně fungující nervový systém. Osobně nejsem zastánce syntetických vitamínů, které jsou plošně dětem předepisovány lékaři. Raději hledám přírodní alternativu.

Účinky vitamínu D skvěle doplňuje vitamín C. Tento vitamín může ženám po porodu velmi pomoci s rekonvalescencí. Pomáhá totiž hojit rány, urychluje regeneraci organismu, podporuje silnou imunitu a zvyšuje vstřebatelnost tolik důležitého železa, které zpravidla ženám po porodu chybí. U vitamínu C je více než u kterého jiného důležité hledat kvalitní zdroj. Samozřejmě nejlepší formou je ovoce, které obsahuje i další látky podporující vstřebatelnost vitamínu C. Citrón z našich obchodů nám však pravděpodobně stačit nebude. Je třeba hledat ovoce s vyšším obsahem vitamínu (camu camu, goji apod.) a také nejlépe v bio kvalitě. Další možností je suplementace doplňkem stravy. V naší rodině užíváme vitamín C potažený vrstvou „tuku“, který chrání céčko před znehodnocením žaludečními šťávami.

Dalšími velmi důležitým prvky, které by měla strava kojící ženy obsahovat, jsou vitamíny K, B12, kyselina listová, jód, vápník, železo a zinek. Při kvalitní nejlépe bio pestré stravě je možné tyto látky získávat přirozeně. Pro mě je to docela nereálné, protože máme na vaření a nákupy čerstvé zeleniny a ovoce málo času. Snažím se tedy denně užívat různé rostlinné oleje jako např. makový, kmínový či lněný. Nepravidelně užívám také včelí pergu, která je považována za nejkomplexnější výživový doplněk ze všech. A protože mám nízkou hladinu hořčíku, doplňuji jej magnéziem.

Myslím, že máme-li se začít starat o své zdraví, je období těhotenství a kojení tou nejlepší příležitostí.

Lucka