Poznej kvasinku I. - jak poznat kvasinku

Kvasinka Candida žije v tlustém střevě každého z nás. Většinou je s ostatními mikroorganismy v rovnováze a nezpůsobuje nám žádné obtíže. Dr. Vojáček ve své knize "Umění být zdráv" dokonce uvádí, že Candida umí v těle neutralizovat těžké kovy. Rovnováha je však velmi křehká a dojde-li k jejímu narušení vlivem např. antibiotik, jiných léků, vyšší konzumace jednoduchých cukrů (i ve stravě kojící maminky ve vztahu k miminku) či třeba stresu, kvasinka se může přemnožit.

U miminek se nejčastěji tento stav projeví jako kvasinkový ekzém kůže, novorozenecké akné, moučnivka, seborea a trávicí obtíže. Dospělé trápí mykózy pohlavních orgánů, nehtů, lupy, červené ekzémy, bolesti hlavy, snížená imunita, svědění nosu, konečníku i potíže s trávením. Naprostá většina našich zákazníků řešících kožní obtíže u svých dětí, někdy i u sebe, k nám přichází s diagnózou "atopický ekzém". Lékaři s touto diagnózou opravdu nešetří, bez hlubšího zkoumání příčiny i povahy samotného problému dají dítěti i dospělému nálepku "ekzematik". Velká část případů je ve skutečnosti kvasinkový ekzém kůže způsobený kvasinkou Candida Albicans. V těchto případech jsou kortikoidy, promazávání i jiné postupy pouze na škodu.

Jak tedy poznat rozdíl mezi "atopákem" a kvasinkou?
Atopický ekzém je často v záhybech (zápěstí aj), na prstech, nártech, za ušima. Je suchý, vytváří stroupky, většinou svědí. Kůži dělá dobře promazávání a po namočení ve vodě zpravidla NEZČERVENÁ. Kvasinkový ekzém kůže vytváří červené fleky až mapy různě po těle, daří se mu tam, kde kůže málo dýchá, dále na tvářích, kde bývá těžké se jej zbavit. Často má ale dítě postiženo celé tělo. Většinou nesvědí, občas na něj "nasedává" stafylokok, který způsobuje strupy a mokvání (většinou tváře). Často se objevuje se seboreou ve vlasech a po novorozeneckém akné. Po koupeli nebo namazání mastnou mastí ložiska výrazně ZČERVENAJÍ.

Test na rozpoznání AE nebo kvasinky u malých dětí: Dejte večer dítě na delší dobu do vany a po koupeli jej pořádně promazejte čistě přírodní mastí (bambucké máslo aj). Pokud budou ložiska ráno rudá, jde pravděpodobně o kvasinku. Pokud budou stejná, popř. lepší, jde pravděpodobně o atopický ekzém nebo jiný kožní problém.

Již jsme se setkali i s kombinací obou kožních problémů u jednoho dítěte.

Problémy vyvolané přemnoženou kvasinkou je nutné řešit komplexně a je třeba počítat s tím, že se mohou znovu objevit, pokud se nebudeme starat o zdraví svých střev.