Seriál o medu - manukový med

O manukovém medu už mnoho z Vás jistě slyšelo. Je tento med ale skutečně tak odlišný od našeho českého medu? Vyplatí se koupit čtvrt kila za několik set až několik tisíc korun?

Co je to manuka a manukový med?

Původní obyvatelé Nového Zélandu nazývali Manukou keř s bílými či růžovými květy. Český botanický název tohoto stálezeleného keře je Balmín metlatý (lat. Leptospermum scoparium). Manuka kvete jen jednou ročně po dobu několika týdnů a to pouze tehdy, jsou-li příznivé podmínky. Opylování je navíc ztíženo tím, že jsou květy otevřeny zhruba dvanáct dní. Pouze během této doby sbírají včely výjimečný nektar, ze kterého vyrábí unikátní manukový med. Ten patří mezi nejcennější a tudíž i nejdražší medy na světovém trhu. Jen pro zajímavost – nejdražší manukové medy stojí i třicet tisíc korun za čtvrt kila. Pravý manukový med obsahuje nektar pouze z květů Manuky, což je vždy ověřováno testy nezávislých laboratoří. Vše si hlídá novozélandská vláda. Med je chuťově výraznější, plnější s kořenitým nádechem. Je to dáno velmi vysokou koncentrací účinných látek.
 

Co je na manukovém medu tak výjimečného?

Tento druh medu se od českého liší tím, že obsahuje látky s výrazně dezinfekčními účinky a také látku methylgyloxal (MGO), která je silně antibakteriální. Platí, že čím vyšší hodnota MGO, tím silnější je antibakteriální účinek medu. Někteří výrobci však hodnotu MGO uměle zvyšují, aby tak zvýšili prodejní cenu svého medu. Jak to dělají? Med zahřívají, čímž se sice zvýší hodnota MGO, ale zároveň se tím snižuje kvalita medu. Stejný efekt má dlouhé skladování medu. Někteří také přikrmují včelky směsí s obsahem DHA. Pokud tedy hledáte skutečně kvalitní manukový med, volte vždy med s označením „raw“ – tedy surový med.

MGO tedy už známe, co ale znamenají zkratky MPI a UMF?

MPI (Ministry for Primary Industries) je certifikát novozélandské vlády pro ty medy, které lze označit jako manukové. Podmínkou je přítomnost pěti účinných složek – manukového pylu, kyseliny hydrofenyloctové, kyseliny fenyloctové, kyseliny mehoxybenzoové a methoxyacetphenonu. UMF (Unique Manuka Factor) je komplexní certifikát, který posuzuje u medu kromě MGO faktoru také obsah leptosperinu, podle nějž lze určit, zda je med pouze z novozélandské Manuky), dále dihydroxyacetonu, který se přeměňuje na MGO a obsah hydroxymelthlfurfuralu, který může ukázat, že byl med přehříván. Tento certifikát tedy dostanou pouze manukové medy nejvyšší kvality s nejsilnějšími vlastnostmi.

Účinky manukového medu

Manukový med je vědci poměrně dosti probádaný. Studie prokázaly, že funguje jako účinná prevence proti virózám i bakteriálním infekcím. Je velmi účinný i po propuknutí nemoci, kdy jsme se sami přesvědčili na dětech i nás dospělých, že výrazně urychlil léčbu. V západní medicíně se používají léčebné masti a obklady s manukovým medem na podporu hojení ran, protože tento med obsahuje také vysoké množství peroxidu vodíku. Med je účinný i při léčbě infekcí zažívacího traktu způsobenými bakterií Helicobacter pylori. Med i esenciální olej z Manuky je vhodný také pro ekzematickou kůži.

Jaký manukový med zvolit?

Na Medarkovi nabízíme manukový med značky Steens. Manželé Steensovi včelaří již čtyřicet let na své včelí farmě v Papamoa Hills na Novém Zélandu. Nabízíme jejich základní a tudíž i nejlevnější manukový med MGO 83+, který je jako jediný z jejich medů tzv. „multifloral“. Včely tedy sbíraly nektar i mimo květy Manuky. Přesto je tento med jako prevence účinnější než náš český med. Pro řešení akutních zdravotních problémů se ale hodí spíše silnější manukové medy. Med s hodnotou MGO 263+ (UMF 10+) a med s hodnotou MGO 514+ (UMF 15+) jsou již „monofloral“, tedy jednodruhové medy pouze z Manuky. Jsou to silné medy vhodné pro cílenou prevenci proti virovým a bakteriálním nákazám, ale hodí se i na řešení akutních zdravotních problémů – opary, nachlazení, rány a odřeniny (přímá aplikace). Nejsilnější nabízené medy značky Steens jsou med s MGO 829+ (UMF 20+) a výjimečně silný med s hodnotou MGO 1122+ (UMF 24+). Jsou to medy velmi drahé (dva tisíce korun a více), ale osobně máme vyzkoušeno, že jsou opravdu účinnější. Jejich využití je stejné jako u předchozích slabších medů, ale působí opravdu rychleji a „silněji“.

Pro představu obrázek o síle jednotlivých medů. Síla je odvozována od základního medu, tedy UMF 10+ med je 3x silnější než základní med s MGO 83+.

 manuka_medarek

Naše osobní zkušenosti

Z počátku jsme pro léčbu dětských viróz volili med s hodnotou MGO 263+ (UMF 10+). V kombinaci s oregánovými produkty se nám vždy podařilo virózu do pár dní zkrotit. Když ale potřebujeme, aby se děti vyléčily ještě rychleji, příp. aby u nich nedošlo k plnému rozvoji nemoci, volíme vždy med s MGO 1122+ (UMF 24+), protože jsme si ověřili, že je léčba asi o polovinu rychlejší. Co se týče dávkování, tak při prevenci dáváme lžičku (na lačno a nikdy ne kovovou) medu denně, při problémech dáváme až 5 lžiček denně většinou v kombinaci s oregánovými kapkami.

Manukový med považujeme za jeden z nejsilnějších doplňků stravy, které nám příroda nabízí. Jsou vhodné pro všechny děti od jednoho roku, které nemají alergii na včelí produkty (či jiné vážné onemocnění, při kterém by nemohly užívat med). Med je vhodný i pro dospělé a seniory. Nikdy jej nedáváme do horké tekutiny, volíme vždy teplotu nápoje max 37 st.

 

Podívat se na manukový med na e-shopu - klik zde.

 

 Předchozí díl o pastovém medu zde.