Rozhovor s námi na Fler.cz

Na Fleru jsme v roce 2016 začínali. Už rok předtím jsme vymysleli na naši svatbu svatební minimedíky, které jsme později nabízeli právě na Fleru.
Trochu nostalgicky proto vzpomínáme i v tomto rozhovoru.

  

Medarek: Za vše vděčíme cukru

Také občas nedostatek energie léčíte sladkým? Cukr je sice strašák, my ale víme minimálně o jednom jeho přínosu. ;) Bez něj by totiž nevznikl Medarek! Začalo to domácí léčbou ekzému… a teď můžeme obdivovat rodinnou firmu, která je žádaná i za hranicemi. Přírodní balzámy a masti jsou jejich doména, seženete u nich ale také skvělá mýdla a olejové směsi. Přečtěte si, jak to celé začalo… a co je ještě čeká! My jim předpovídáme velkou budoucnost. :)


Řekněte nám něco o sobě. Jaká byla vaše cesta k tvoření?
Ahoj, jsme čtyřčlenná rodina, Standa, Lucka a dvě děti – Vašík (6) a Helenka (2). Žijeme v Ostravě, se kterou se brzy rozloučíme. Konečně se nám totiž plní náš velký sen o bydlení v horách.

Horakovi_medarek_1

S oblibou říkáme, že za vše vděčíme cukru. :) Lucka totiž byla po porodu Vašíka hodně unavená, byl velmi náročné miminko. Nedostatek energie se podvědomě snažila dohnat cukrem, ostatně jako mnohé jiné maminky, až z toho dostal kojený Vašík velmi ošklivý ekzém. Paní doktorka jej diagnostikovala jako atopický a doporučila jej promašťovat. Bohužel léčba vůbec nepomáhala, ekzém se jen zhoršoval. Oba jsme přírodně založení, a tak jsme začali hledat jiné možnosti a hlavně jsme začali pátrat po příčině. Lucka zjistila, že za ekzémem stojí kvasinka Candida Albicans, kterou měla ona sama přemnoženou kvůli stravě plné cukru. Přes mateřské mléko se dostala k Vašíkovi, kterému způsobila kožní problémy. Kvasinkový ekzém kůže je ale oproti „atopáku“ třeba jemně vysušovat, protože kvasinka si v mastném libuje.
Po nastudování potřebných informací Lucka vyrobila svou první Zinkovou mast. Vašík byl během tří dnů úplně zdráv, a tak se začal psát příběh naší tvorby.
Ještě donedávna jsme také vyráběli malé svatební a dárkové minimedíky z našeho medu, které jsme ale pro nedostatek času museli předat našemu kamarádovi.


Jakou technikou nejraději tvoříte? Proč to u vás vyhrála?
Rádi tvoříme jednoduché receptury, kdy jsou účinné složky zastoupeny v co největším procentu. Ono se při malých dětech zatím ani moc nedá pouštět se do vývoje náročnějších receptur. Takže volíme co nejjednodušší výrobní postup – míchání přírodních másel s oleji. Náročnější jsou samozřejmě mýdla, tam je to celkem alchymie, kdy je potřeba dodržovat velmi přesně poměr surovin i teplotu. Obzvlášť výroba našeho Propolisového mýdla je náročná a nikdy nevíme, jestli dopadne podle našich představ. Přeci jen ohlídat včelí vosk, aby předčasně neztuhnul, je těžké.

Kde čerpáte inspiraci? Vyrábíte rádi na zakázku?
Jsme v úzkém kontaktu se zákazníky, pořádáme často různé ankety a soutěže, abychom se dozvěděli, co jim u nás chybí. Rádi vyvíjíme produkty pro malé děti a na různé kožní obtíže. Ale nápady si k nám většinou nacházejí cestu tak nějak samy během všedního dne s dětmi třeba při mytí nádobí apod. :)
Na zakázku jsme vyráběli šest let, kdy jsme tvořili minimedíky. Občas jsme ze začátku také vyrobili nějakou mast na přání ze surovin, ze kterých jsme normálně netvořili. Teď už bohužel práce na zakázku u nás není možná, není na ni čas.

Kdy a kde se vám tvoří nejlíp?
Osobně už naše produkty nevyrábíme. Je o ně velký zájem, a tak už máme na výrobu i expedici zaměstnance. Jde o naši rodinu nebo velmi blízké kamarádky, které mají samy malé děti. My dva to celé řídíme z domu, každý máme svou práci. Lucka komunikuje se zákazníky, radí ohledně ekzémů a jiných kožních obtíží, vyvíjí nové produkty a komunikuje s velkoobchodními partnery. Standa objednává zboží, suroviny, zajišťuje, aby holky ve výrobě a na skladě měly vše.
Tohle je třeba „napasovat“ do běžného dne s malými dětmi, takže pracujeme v průběhu dne, když si hrají, nebo v noci.

Popište moment, kdy jste si uvědomili, že vaše tvorba už není „jen“ koníček.
Hlavní zlom přišel ve chvíli, kdy jsme si uvědomili, že může Standa opustit práci. Bylo to před narozením Helenky a přišlo to pro nás nečekaně brzy – tři roky po vyrobení naší první masti. Zpočátku jsme si mysleli, že si mastmi budeme jen přivydělávat, nevěřili jsme, že by nás to mohlo uživit.

Dilna_medarek

 
Co vám na vaší tvůrčí cestě nejvíce pomohlo?
Hodně nám pomohl Fler, který nám ukázal, že je o naše výrobky zájem nejen mezi našimi kamarády. Vyzkoušeli jsme si na něm, jaké je to prodávat on-line. Měli jsme taky velké štěstí na skvělé lidi z oboru, kteří nám dali spoustu užitečných rad do začátku. Výroba přírodní kosmetiky musí splňovat mnoho poměrně náročných podmínek, pokud ji chcete uvést na trh. Tím jsme se samozřejmě museli prokousat sami.

Na který svůj výrobek jste nejvíce pyšní a proč?
Nejvíce jsme pyšní na Zinkovou mast. Za necelých šest let, co ji vyrábíme, pomohla už tisícům dětí s různými kožními obtížemi. Občas se nám ozvou i dospělí, kteří byli celý život léčeni jako atopici s tím, že to byla celou dobu kvasinková infekce kůže. Přišli na ni díky nám a konečně se vyléčili. K Zinkové masti totiž přikládáme i obsáhlý letáček s popisem správného postupu mazání a s doporučením, jak podpořit léčbu zevnitř. Jde totiž primárně o problém ve střevech, kůže je zde pouze odrazem stavu střeva. Denně nám chodí fotky před a po mazání, které nám dělají velkou radost, a také příběhy o tom, jak se miminko i maminka konečně vyspí, protože miminko už nesvědí kůže. Díky Zinkové masti se nám daří dělat mezi maminkami takovou malou osvětu v tom, že ne každý kožní problém je atopický ekzém, a že jde kůži léčit jinak než kortikoidy.

Když se ohlédnete zpátky za svojí kariérou, udělali byste něco jinak?
Určitě ne, všechno mělo svůj význam, byť nebyl hned patrný.

Do kterých Fler obchůdků chodíte potěšit oko?
Nejradši máme akvarely od curlytea, Terezka nám totiž malovala všechny etikety na naše produkty a úzce s námi spolupracuje dále. Poznali jsme ji díky Fleru a stali se z nás přátelé. Jinak máme rádi profily nabízející slušivé oblečení pro děti – ipapa, Deneris, Ta-Ry. Před Vánocemi kupujeme pravidelně perníčky od pichsem-pichtam. No a skoro celá rodina má peněženky od KettyDream, ty jsou prostě úžasné.

Jak nejraději trávíte čas, když zrovna netvoříte?
Většinu našeho volného času trávíme s dětmi, snažíme se jezdit hodně do přírody, na výlety. Oba mají toulavé boty. Ale práce nás provází všude, protože nápady přicházejí i tam, kde to člověk vůbec nečeká.

Kde se ve své tvůrčí dráze vidíte za rok a kde za deset let?
Medarek roste neuvěřitelně rychle, zatím jsme jeho růst museli trochu brzdit ze strachu, abychom to všechno zvládali. V září půjde Helenka do školky a nám se zase uvolní ruce, což se snad projeví i na Medarkovi. Pro příští rok plánujeme expanzi do zahraničí, protože nás oslovilo pár velkých zahraničních firem, tak uvidíme. No a za deset let? Rodina si dělá legraci, že při tom, kolik dětí má ekzémy, budeme muset za chvíli pronajmout velkou výrobní halu někde v průmyslové zóně. :)

Celý rozhovor s námi naleznete ve Fler Magazínu zde.

 

Náš první nabízený produkt na Fleru byly vonné voskové dekorace na Vánoční stromeček :)

prvni_produkt_medarek