Seriál o medu - Šizení a pančování medu

Včelí med je výhradně čistě přírodní produkt. Nikdo jiný než včely jej nemůže vyprodukovat. Přidávání čehokoliv do medu je nelegální (vyhláška zakazuje příměs jakékoli jiné látky s výjimkou jiného druhu medu). Český med po krátké době krystalizuje. Pokud se tak neděje, může to svědčit o tom, že je v něm příměs zahraničního medu, sirupu, nebo byl přehřátý, či je jinak šizený.

Pančování medu

Včely nedokážou vyprodukovat vždy naprosto stejný med, stejné chuti a barvy. Med jednotlivých včelstev se vždy liší podle nabídky květů aj., tedy podle okolní přírody. Je tedy přinejmenším podezřelé, že medy některých firem chutnají a vypadají vždy stejně.
Nejznámější šizení medu cukrem a vodou je už překonané levnějšími náhražkami. Dnes se med míchá se škrobovým sirupem z rýže, třtiny, kukuřice nebo obilí. Pak se ještě přidají barviva a dochucovadla. A toto se děje opravdu ve velkém, dá se říct v průmyslovém měřítku. I nejznámějším a největším českým firmám dodávající med do obchodů bylo několikrát prokázáno pančování medu.

Špatná kvalita

Med se někdy záměrně přehřívá, aby vydržel dlouho tekutý. Bohužel se tím ničí cenné látky. Někteří med zase filtrují, tím odstraní pylová zrna, které krystalizaci urychlují. Toto opět med ochudí o spoustu prospěšných látek.
Další velmi rozšířená finta je přimíchání zahraničního medu (nejčastěji z jižní Ameriky, tyto medy nekrystalizují v takové míře). A tady už je jen malý krůček k přimíchání levného sirupu aj. Státní veterinární správa potvrdila, že právě medy "ze zemí ES a mimo ES" patří z hlediska kvality k těm nejproblematičtějším. Vždy tekuté medy ze supermarketu nemusejí být sice nutně pančované, přehřáté aj., jsou to přinejlepším směsi zahraničních medů, ale nemohou se kvalitou srovnávat s českým medem.

Třeba čínský med bývá hodně nekvalitní, může obsahovat zbytky antibiotik používaných k léčbě včel. Čeští včelaři nesmějí používat antibiotika pro léčbu včel, do medu se tak nedostanou žádné chemické látky z antibiotik a chov je řízený přísnějšími normami než v zahraničí.
Medy v obchodech také mohou být dlouho a špatně skladované. Zde medu škodí především sluneční světlo.

Standa

Předchozí díl Složení a prospěšnot medu - zde.