Kosmetika vhodná pro nastávající maminku a pro první společné měsíce s miminkem

Potřebuje novorozenec kosmetiku? A je něco, čemu by se měla vyhnout novopečená maminka? Věříme, že Vám článek přinese odpovědi na Vaše nejčastější otázky :).

Již v těhotenství (a v podstatě i při plánování těhotenství) je dobré přemýšlet nad tím, co na sebe člověk maže, čím si umývá vlasy či ruce. Kůže sice do jisté míry dokáže chránit naše tělo před škodlivými látkami z okolí, ale je velmi pravděpodobné, že se část škodlivých látek z kosmetiky přeci jen dostane do krevního řečiště. Při očekávání miminka tedy doporučuji používat přírodní kosmetiku a v případě, že toužíte po vůních, hledejte ty esenciální oleje, které jsou v těhotenství vhodné (ideálně se poraďte s aromaterapeutem). Maminka v očekávání může používat náš Olej na bříško, který díky svému složení pečuje o namáhané partie. Pro běžné mazání je vhodné Šlehané bambucké máslíčko s kapkou meruňky, Čokoládový balzám nebo třeba voňavý Marcipánový balzámek. Vždy je vhodné před mazáním navlhčit kůži organickou květovou vodou, nebo se mazat po koupeli, kdy je kůže ještě vlhká.

Po porodu se mamince hodí Mast pro maminku, kterou si může ošetřovat zatažené jizvy po případném nástřihu hráze či po císařském řezu. Mast je také vhodná na péči o bradavky při kojení. U malých dětí doporučujeme bradavky před kojením od masti otřít, protože přeci jen jde o másla a oleje, které by mohly malé miminko třeba projímat (při vyšším množství). Maminčino mazání může využít i miminko, pokud má jizvy, které je třeba zahojit. Ostatně podělit se může celá rodina, pokud to mamince nebude vadit ;). O zbytek těla se může maminka starat mastmi, které používala v těhotenství. V prvních týdnech děťátka doporučuji nepoužívat vůně (ani přírodní), miminku by to mohlo být nepříjemné. Chce cítit Vás, i když si sama třeba zrovna nevoníte ;). Pro tento případ jsme vyvinuli přírodní deodorant bez vůně.

O maminku už máme postaráno, tak se pojďme podívat na to, co je vhodné pro miminko. Dobrou zprávou je, že o naprostou většinu svých produktů se může maminka se svým drobečkem podělit. Není nutné mít hodně kosmetiky, většinou stačí opravdu základ. Malé děti mají často suchou kůži, kterou je dobré hydratovat a promašťovat. Přikláním se k variantě, že se miminko po koupeli ještě vlhké promaže Mastí pro nejmenší nebo Hutným bambuckým máslem. Hutnou verzi volí maminky z toho důvodu praktičnosti - dítě ho nezvládne nabrat na ručky a všude rozmazat :). Do koupele není třeba přidávat nic, miminko se ani nesnažíme koupat celé každý den. První týdny po porodu je třeba velmi často měnit pleny. Při této činnosti je vhodné miminko omýt tekoucí vodou, vlhčené ubrousky, byť šetrné, volte jen v případě nutnosti třeba na cestách. Při znečištění od stolice můžete využít Zinkové mýdlo nebo Mýdlo pro nejmenší. Před nasazením plenky zadeček a genitálie vysušte do sucha a do kůže vetřete Zinkovou mast. Ta se hodí i při seboree, novorozeneckém akné, již vniklých opruzeninách či červených flecích na kůži, které po namočení ještě více zrudnou.

Některé maminky si oblíbily masáž dětí přírodními olejovými směsi. Z našich můžete vybrat Olej pro nejmenší (je téměř bez vůně), příp. Marcipánový olej s výraznou vůní švestek nebo olej Budulínek s vůní ovsa a vanilky. Oleje je možno přidat i do koupele, pokud Vám to tak vyhovuje a nebojíte se, že Vám miminko vyklouzne ;). Zhruba mezi šestým a dvanáctým měsícem dítěti začnou růst zoubky. Zmírnit bolest způsobenou prořezáváním dásní může pomoci olej Na zoubek. Díky heřmánku a levanduli miminko zklidňuje a bolest dělá snesitelnější.

Celou naši dětskou řadu si můžete prohlédnout zde. Hodit se Vám může i plátěná taštička s již připravenou sadou.

Krásné těhotenství i seznamování s miminkem přeje Medarek :)