Jak se orientovat v doplňcích stravy pro děti

Mnoho z Vás se určitě zeptá, proč a zda bychom dětem vůbec měli doplňky stravy dávat. Doplňky stravy samozřejmě nejsou nutné a v ideálním případě je dítě nepotřebuje. Za ideální stav můžeme považovat, když dítě denně jí dostatek ovoce a zeleniny, přičemž důraz klademe hlavně na zeleninu, dále pak má dostatečný příjem ořechů, semen, kvalitních tuků s vyváženým poměrem omega mastných kyselin, bílkovin a sacharidů. Vše by mělo ideálně být v bio nebo domácí kvalitě, čerstvé a správně připravené tak, aby potravina nepřicházela o živiny nesprávnou kuchyňskou úpravou.

Každému je jasné, že takový přístup k jídlu stojí hodně času, peněz a často i nervů, protože málokteré dítě jí ochotně všechno. Navíc to znamená, že se musíte o svou stravu hodně zajímat, a že v běžném obchodě už skoro nenakoupíte. My jsme řešili podobný problém, navíc z důvodu podnikání máme na řešení jídla málo času. Na zdraví dětí nám ale opravdu záleží a tím, že se zajímáme o vše trochu více do hloubky, víme, jaký vliv na jejich vývoj má nekvalitní jídlo. Hledali jsme pro ně tedy ty nejlepší možné špičkové doplňky stravy, které na našem e-shopu nabízíme i Vám. Protože se v tom množství většina z Vás neorientuje, zkusíme udělat jednoduchý přehled.

Jaké doplňky stravy by měly tvořit základ?

Pokud Vaše dítě stejně jako náš Váša nejí ovoce a zeleninu, je vhodné mu dodávat vitamíny a minerály ve formě multivitamínů. Vzhledem k tomu, že u menších dětí hrozí udušení, doporučují je výrobci většinou od tří až čtyř let. My je dáváme i roční Helence, a to v poloviční dávce a ideálně nakrájené na kousíčky. Kvalitní multivitamíny obsahují i vitamín D, který je z hlediska správného fungování imunitního systému nepostradatelný. Pokud déčko neobsahují, je třeba jej doplňovat zvlášť např. těmito kapkami. Skvělou naprosto přírodní formou multivitamínů je i včelí pyl, nebo včelí kvašený pyl známý jako perga.

Co koupit dále na přilepšenou?

Ideální je, když multivitaminy doplníte zdrojem kvalitních omega mastných kyselin. Na výběr máte více možností. Jednou z nich je použití různých jedlých olejů ve studené kuchyni, kdy je ovšem třeba střídat více druhů. Nevýhodou je krátká doba trvanlivosti po otevření a nutnost skladování v lednici. Zvolit můžete i již namíchanou směs s vyváženým poměrem omega 3, omega 6 a omega 9 mastných kyselin. Z živočišných tuků je vhodný rybí olej. Levné rybí oleje mohou být kontaminovány těžkými kovy.  Oproti rostlinným olejům má rybí tuk jednu velkou výhodu navíc – je zdrojem DHA (kyseliny dokosahexaenové) a EPA (kyseliny eikosapentaenové) a příp. i dalších pro zdraví důležitých kyselin. Tyto omega 3 mastné kyseliny jsou pro správný vývoj dětí nezbytné hlavně v prvních letech života.

A když chci ještě něco navíc?

Tak to jste jako my :). Našli jsme skvělé doplňky stravy, u kterých vědci potvrdili blahodárný vliv na dětský mozek. Jsou jimi olej z krillu a rostlinný olej Sacha Inchi. Úplný top je pak olej z mořských řas, který má nejvyšší obsah DHA. Dětem občas přidáme i probiotika, zvláště když se třeba u babičky přejí sladkým a bolí je břicho.

To je tedy prevence. Co když je dítě již nemocné?

Zde záleží na věku dítěte. Pro dítě do jednoho roku je ideální co nejvíce kojit, přičemž by maminka měla věnovat zvýšenou péči svému vlastnímu zdraví, aby se k děťátku dostalo přes mléko vše potřebné. Od půl roku může miminko i bio vitamín C v kapkách. Dále může maminka přidat do odstříkaného mléka nebo umělé formule micelizovaný olej z oregána, které si poradí s viry, bakteriemi i plísněmi.

Od jednoho roku pak toho může děťátko více. My dáváme nemocné Helči manukový med, který má silný antibakteriální účinek, dále pak opět micelizovaný olej z oregána a sypké colostrum s acerolou do jogurtu.

Další významný milník je okamžik, kdy dítě zvládne polykat tobolky. V tu dobu již může liposomální céčko i oregáno v kapslích.

Pro akutní nemoc doporučujeme všechny produkty s oregánem, protože jsou opravdu jedny z nejsilnějších na trhu a zároveň jsou vhodné i pro malé děti bez ohledu na věk. Pomohou Vám s bolestí v krku i s rýmou.

 

Věříme, že investice do zdraví dětí má největší smysl.

Lucka