Zrobte si výlet aneb 10 dobrých důvodů proč navštívit Ostravu

Ostrava, toto obdivuhodné město, leží na hranici Moravy a Slezska. Slezsko je ta část naší země, na kterou se zapomíná (často slyšíme jen Čechy a Morava). Dříve se Ostrava dělila na Polskou (ležící právě ve Slezsku) a Moravskou Ostravu. Její historie spadá až do 13. století, kdy získala své jméno po řece Ostré (dnes Ostravice).
Proč ji ale nazývám obdivuhodným městem? V prvé řadě mám za to, že její pověst „černé Ostravy“ ji dnes už tak dobře necharakterizuje. Lichotivější by bylo mluvit o ní jako o průmyslovém srdci republiky, ale ani to neřekne vše. Ostrava je totiž městem, které může i náročnému turistovi mnoho nabídnout. Jako rodilý Ostravák jsem si dovolil sestavit žebříček podle mě těch nejzajímavějších nebo nejzásadnějších míst.

1, Landek je malý kopec právě ve slezské části, které místní neřeknou jinak než Prajzska. Jde o jedno z historicky nejvýznamnějších míst u nás pro svá naleziště z doby lovců mamutů, byla zde nalezena i známá Petřkovická Venuše. Místo je zajímavé na povrch vystupujícími uhelnými slojemi.  Každý jistě ví, jakou uhlí sehrálo v historii města a regionu roli.
Později zde byl postaven uhelný důl, z jehož areálu je dnes hezké výletní místo pro celou rodinu. Najdete tu Hornické muzeum, venkovní expozici důlní techniky, naučnou stezku, akvárium, amfiteátr i kemp.
www.landekpark.cz


2, Keltičkova kovárna je soukromé muzeum místního nadšence a patriota Slezska, kam rád vodím své přátele při návštěvě města. Na pár metrech čtverečních uvidíte a uslyšíte vše podstatné o městě, nálezu uhlí právě na Landeku a pozdějšímu průmyslovému rozmachu města. Keltičkova kovárna je pár kroků od centra města - přes most Miloše Sýkory, kolem tanku směrem k Emě.
keltickovakovarna.cz


3, Halda Ema
je pozoruhodný a z dálky viditelný vrcholek tyčící se nad městem. Také leží ve Slezsku a dodnes nikdo neví, z jakého důvodu vznikla. Je to pozůstatek těžební činnosti, který stejně jako jiné haldy dodnes prohořívá. Proto zde v zimě nenajdete moc sněhu. Jsou zde viditelná místa, odkud vystupují důlní plyny. I proto se haldě někdy přezdívá Ostravská sopka. Dnes je volně přístupná a je odtud krásný výhled na celé město (je vyšší než vyhlídka na Nové radnici).
Halda Ema - Ostravainfo.cz


4, Důl Michal - po našemu „šachta“, která fungovala ještě v roce 1994. Dnes je zde muzeum, které zahrnuje celý areál dolu. Unikátní je ovšem v tom, že téměř vše zůstalo tak, jak to havíři před lety opustili. K dokreslení celkového dojmu autentičnosti vás zde provází většinou jeho bývalí zaměstnanci, takže budete-li mít dotazy, určitě se vám dostane fundované odpovědi.
www.dul-michal.cz


5, Vítkovice – část Ostravy, kde se prolíná továrna s obytnou čtvrtí asi nejvýrazněji. Ale třeba i takový důl Jindřich se tyčí přímo v centru města.
Dnes je určitě nejzajímavější Dolní oblast Vítkovic (to je ta tajemná zkratka DOV), což je unikátní areál vysokých pecí upravený pro veřejnost. Koná se tu spousta společenských akcí a je tu i populárně naučné centrum Svět techniky, které doporučuji rodinám s dětmi a všem ostatním fandům strojařiny. Pro ty může být zajímavý i Den otevřených dveří ve vítkovických závodech.
www.dolnivitkovice.cz


A to by z průmyslu a dějin asi stačilo, více si najdete v odkazech nebo na webu Ostravaci.cz, kde najdete skvělé fotky ostravského industriálu. Chybou by bylo opomenout i kulturu, ale na to nejsem pravý adept. Máme tu několik divadel, mezi nimi i loutkové… ale je toho víc, co mi přijde zajímavější.

6, Jedním z takových míst je ZOO Ostrava, která za poslední roky hodně zapracovala na své vizáži a stále se posouvá kupředu. Troufnu si tvrdit, že patří k těm nejhezčím ZOO u nás. Zahradu tvoří mimo zázemí zvířat hezké okruhy lesoparkem s několika botanickými stezkami. Myslí zde samozřejmě i na děti, které tu mají dostatek vyžití nejen na hřištích.
www.zoo-ostrava.cz


7, Hradů a zámků tu v dávných dobách bylo jistě hodně. Dnes je nejpopulárnější zrestaurovaná zřícenina Slezskoostravského Hradu (od Emy a Keltičkovy kovárny to je pěkná procházka) s malým muzeem, amfiteátrem, což naznačuje dostatek společenských akcí, výstav aj. Myslím, že je to hezké místo k procházce. Cestou z centra města taky uvidíte soutok Ostravice a Lučiny, dvou historicky významných řek. Veřejnosti přístupné jsou pak dva malebné zámečky – Zámek Zábřeh a Zámek Poruba, ke kterým se ještě dostaneme.
www.slezskoostravskyhrad.cz

Jiri_Birke_Poruba Jaro v Porubě, Foto Jiří Birke


8, Poruba byla dříve malá vesnička vcelku daleko od obce Ostrava. Jak ale město rostlo, stala se Poruba její jistě nejhezčí čtvrtí, a to díky velkolepému socialistickému plánu vytvořit nové centrum Ostravy. Tehdejší centrum bylo vcelku nevzhledné, bylo zde hodně průmyslu – doly, hutě, koksovna, lanovky s uhlím. A tak se povedlo vytvořit nové sídliště ve stylu zvaném Sorela – socialistický realismus. Díky tomu připomíná dnešní Hlavní třída (dříve Leninova, kdybyste náhodou slyšeli o „Lenince“ - je to ona) promenády jiných evropských velkoměst. A kousek pod ní na ulici s druhým nejdelším názvem ulice v naší republice, najdete malý zámeček, který pro nás zachránil zpěvák řeckého původu Statis Prusalis, jež zde vybudoval také malebnou řeckou tavernu.
www.zamekporuba.cz


9, Pivovary i vinařství
Ostrava měla ve své historii určitě mnoho pivovarů, bohužel poválečné období přežil jen jediný, který ve svém názvu nese právě název města. Nechtěl bych tu hanit, ale ten dle mého názoru bohužel nepatří k tomu, čím by se Ostrava měla chlubit. Zato zdejší minipivovary, které se rodily již před více než deseti lety, v samotném počátku jejich dnešního boomu, vás určitě mohou příjemně překvapit.
Za zmínku jistě stojí první pravé ostravské pivo Qásek a Pivovarský dům, sídlící v centru města, který byl dříve spíše klubovnou a dodnes má místní Hobit klub své kouzlo. Hned měsíc po něm začali vařit pivo na Zámku Zábřeh, kde oživili unikátní recepturu puškvorcového piva podle starých receptur. Na zámku se můžete i ubytovat a využít pivní koupele. Zmínit je také třeba martinovskou „Garáž“ známého ostravského šoumena Marcela Woodmana a její součást - pivovar Garage, se svým originálním pojetí rock and rollové restaurace a retro hotelu. Přes desítku pivovarů ale spíše více udiví vinařství přímo v Ostravě! Ano, hned za kopcem Landek sídlí malé rodinné vinařství Ambrož!


10, Okolí Ostravy je neméně zajímavé. Nejsou tu jen Moravskoslezské Beskydy a Jeseníky, ke kterým se dá vycestovat. Třeba Podbeskydí s malebným Štramberkem, přezdívaným Moravský Betlém spolu s nedalekou Kopřivnicí, kolébkou nejen třetí nejstarší automobilky na světe, nabízí dost zajímavostí na celodenní výlet.
Blízko Ostravy jsou i dvě krásné přehrady – Žermanice a Těrlicko. Na samém břehu Těrlické přehrady můžete navštívit nejstarší hospodu u nás – Jaškovskou krčmu, jež tu stojí minimálně 750 let. V jejím areálu se můžete i ubytovat.
Zchladit se a rekreovat s rodinou je však možné na několika dalších místech. Určitě doporučím blízkou Hlučínskou štěrkovnu, kde je krásná voda, kemp a dokonce i vodní lyžování. Kromě čtyř řek je poblíž Ostravy také pískovna Kališok – tedy Kalištovo jezero u Bohumína, nebo také kamenitější Vrbice. Mimochodem, přímo v Ostravě je největší přírodní koupaliště střední Evropy. 
A ani v zimě se tu nebudete nudit. Ostraváci jsou totiž stejně jako jiní lidé dost pohodlní :) , a tak než aby jezdili do Beskyd nebo jinam, našli si za městem kopce, na kterých se dá vyřádit. Kromě Palkovických Hůrek je známý třeba Vaňkův kopec. A protože i to asi některým přišlo moc daleko a na haldě Ema, jak už víte, sněhu moc nebývá, rozhodl se jistý podnikatel navýšit nejbližší kopec ještě o trochu hlíny a zřídit tady další a v podstatě první ostravskou sjezdovku! :) Ta je součástí Skalka family parku.
Další tipy na výlety - Ostravainfo.cz

Pod čarou:
Stodolní ulice s mnoha hudebními bary – tomuto druhu zábavy jsem nikdy neholdoval, proto nebudu ten pravý pro chválu tohoto místa. V zájmu objektivity ji ale musím zmínit, protože tato ulice udělala městu velkou reklamu, byť si myslím, že doba její největší slávy je již tatam a že ji místní hudební a jiné festivaly dávno zastínily.

"Prostě dojeďte, bo nejen v Ostravě, ale v celem kraji tu žijou mili, hodni, přatelšti a hlavně razoviti lidi, kteři maji dobre srdce - dukazem toho je třeba projekt Ostrrravaci děckam.

 

Standa

Standa_Horak_Ostravsko