Jak podporovat imunitu dítěte díl 2.

minulém článku jsem psala o tom, jak podporujeme imunitní systém našeho Vašíka, který bude mít v únoru 2020 čtyři roky. Máme ale i mladší dcerku narozenou v červnu 2019, doposud téměř výlučně kojenou. Imunitní systém kojeného dítěte je výborně podporován mateřským mlékem, podmínkou však je, že se matka dobře stravuje. *

Je-li dítě krmeno umělým mlékem, popř. chceme-li i kojenému dítěti podpořit správný vývoj jeho imunitního systému, můžeme to dělat vhodnou stravou.

Plně kojené dítě by mělo být přikrmováno zhruba od ukončeného šestého měsíce, a to pouze v případě, že jeví o tuhou stravu zájem. U nekojených dětí je obvyklé začít s příkrmy dříve. O postupu při zavádění příkrmů se zde nechci rozepisovat, pouze bych ráda zmínila, že velmi doporučuji veškeré potraviny alespoň pro první měsíce (nejlépe do tří let) v bio kvalitě. Pouze potraviny v bio kvalitě totiž dítěti dodají potřebné vitamíny a minerály a zároveň nezatíží jeho imunitní systém zbytky pesticidů. Studie ukazují, že děti, které jsou v raném věku pravidelně vystavovány působení pesticidů, mívají často narušenou funkci neurotransmiterů a štítné žlázy.

Bio potraviny mají navíc o mnoho vyšší obsah potřebných látek oproti běžným potravinám. Pokud v obchodě vybíráte ovoce či zeleninu, vybírejte vždy menší kusy, které jsou výživnější než větší. Velmi doporučuji využívat do příkrmů amarant, jáhly a quinou. Obzvlášť quinoa je doslova „superpotravina“ a kaše z ní je mnohem výživnější než klasické rýžové či pšeničné kaše. Zkuste hledat alternativy k běžně užívaným potravinám, nahraďte je těmi, které v supermarketu neseženete. Snažte se dítě krmit čerstvě uvařeným doma připraveným jídlem. Cena kvalitních potravin je mnohdy nižší než cena „hotovek“ v podobě tzv. skleniček, kaší či sušenek. Kupujete-li je, čtěte složení, nespoléhejte se na výrobce, který uvádí, že je daný výrobek pro Vaše dítě vhodný.

Co se týče tuků, je dobré do každého podávaného jídla přidat cca 1/3 lžičky oleje, max. lžičku denně. My volíme za studena lisovaný lněný, makový, dýňový či olivový olej, vhodné jsou téměř všechny druhy až na ořechové oleje, které se doporučují až cca od devátého měsíce. Oleje je velmi dobré střídat, kupte si proto malá balení. Cena olejů je samozřejmě vyšší, než na jakou jsme zvyklí u běžného řepkového či slunečnicového oleje. Pokud ale budete kvalitní oleje považovat tak jako my za lék, kterým mohou být, nepřijde Vám cena vysoká.

Zhruba od devátého měsíce je možno dětem podávat např. do smoothie v malém množství i mladý ječmen, chlorellu, sprirulinu či mořský fytoplankton. Jsou to „superpotraviny“ nabité důležitými živinami a stopovými prvky.

Má-li dítě do jednoho roku zdravotní obtíže, či chcete-li podpořit jeho imunitu, volte kvalitní potraviny. Není třeba kupovat lékárenské doplňky stravy obsahující mnoho nevhodných přídatných látek. Nechť je jídlo jeho lékem.

* O stravě kojící matky chystám článek.

Lucka

Informace čerpány z knih, které velmi doporučujeme jako inspiraci:

Léčba zemí (Maya Shetreatová-Kleinová, M.D.)

Hravě o živé stravě (Eva Hájková)

Předchozí díl zde: Jak podporovat imunitu dítěte díl 1.