Seriál o medu - Krystalizace medu

Zkrystalizovaný med neznamená, že je nekvalitní nebo šizený. Právě naopak, pravý český med, stejně jako všechny středoevropské medy, díky specifickému chemickému složení a vlivem fyzikálních zákonů vytváří krystaly – tedy krystalizují (ne cukernatí). Pokud se tak neděje, může být med poškozený, nebo šizený viz. pančování medu. Nebo to prostě není český med.

Krystalizace je přirozenou vlastností medu.

Jak vzniká med a z čeho se skládá jsem popsal v předchozích dílech. Víme tedy, že jsou v něm ve vodě rozpuštěny různé cukry a také enzymy. Pokud med nepřehřejeme, jsou enzymy stále živé a už v plástvích způsobují tzv. zrání medu, které neustává jeho šetrným zpracováním – tedy i ve sklenici stále zraje. Ono zrání je v podstatě rozklad složitých cukrů na jednodušší a lépe stravitelné cukry. Jejich vzájemný poměr poté ovlivňuje rychlost krystalizace.
Jarní květové, nebo-li nektarové medy, mají větší množství glukózy a také více pylových zrn, kolem kterých pak začínají krystaly růst. Proto tyto medy krystalizují už několik týdnů po vytočení většinou malými jemnými krystaly. Medovicové medy naopak obsahují větší množství fruktózy, která přispívá k pomalejší krystalizaci.
Krystalizace je tedy jakousi známkou kvality českého medu.

Co dělat, když chci mít tekutý med

Krystalizovaný i pastový med lze zahříváním opět uvést do tekutého stavu. Pokud má být zachována původní kvalita medu, nesmí jeho teplota převýšit 45 °C. Pokud chcete rozehřát zkrystalizovaný med, dejte jej přes noc na topení. Při rozpouštění v lázni na sporáku hůře uhlídáte správnou teplotu (bez teploměru vůbec). Nikdy neohřívejte med v mikrovlnné troubě!

Kdo má med jen do čaje, nemusí mu krystalizace vadit, med ale nerozpouštějte v horkém čaji (hned po zalití), vysokou teplotou se ničí drahocenné látky jako enzymy, vitamíny aj.

Standa

Předchozí díl Jak poznat kvalitní med - zde.