10 otázek o medu, na které jste se možná neměli koho zeptat

Je zcukernatělý med šizený?

Med necukernatí, med krystalizuje. Včelaři jsou docela hákliví na slovo „cukernatění“. Je to totiž naprosto nevypovídající pojem a navíc zcela zavádějící. Říct někomu naprosto neznalému, že něco „cukernatí“, mohl by si myslet, že se to něco přetváří v cukr (zcukernatělý, podobně jako zkamenělý). Zřejmě i díky tomu si dnes spousta lidí myslí, že pokud med tuhne – krystalizuje, děje se tak proto, že je v něm přidaný cukr. Jistě, když se podíváme na strukturu některých zkrystalizovaných medů, je to snadná představa přimíchání krystalového cukru.

Bohužel, nebo spíše bohudík je právě opak pravdou. Pravý český med, stejně jako všechny středoevropské medy, díky specifickému chemickému složení a vlivem fyzikálních zákonů vytváří krystaly – tedy správně krystalizují. Pokud se tak neděje, může být med poškozený, nebo šizený. Nebo to prostě není český med.

Krystalizace je tedy jakousi známkou kvality českého medu viz. text Českého svazu včelařů - zde.

                                                                           

Co dělat, když chci mít tekutý med?

Krystalizovaný i pastový med lze zahříváním opět uvést do tekutého stavu. Pokud má být zachována původní kvalita medu, nesmí jeho teplota převýšit 45 °C. Pokud chcete rozehřát zkrystalizovaný med, dejte jej přes noc na topení. Při rozpouštění v lázni na sporáku hůře uhlídáte správnou teplotu (bez teploměru vůbec). Nikdy neohřívejte med v mikrovlnné troubě!

Kdo má med jen do čaje, nemusí mu krystalizace vadit. Doporučuje se med nerozpouštět v horkém čaji (hned po zalití), vysokou teplotou se ničí drahocenné látky jako enzymy, vitamíny aj.

 

Kolik medu můžu denně sníst?

Celkem složitá otázka. Odborník na výživu by napsal, že záleží na energetickém výdeji každého člověka aj. To jistě ano, každý jsme jiný, ale taky každý náš den je jiný, tedy nebudeme přece denně počítat kalorie. Med je potrava pro včely a člověk by jen na něm asi těžko prosperoval. Sice obsahuje spoustu prospěšných látek, i bílkovin, ale kvůli vysokému obsahu cukrů není vhodný jako hlavní potravina. Berme ho jako doplněk – při nemoci a při námaze více, preventivně méně. Staří včelaři mi vždy doporučovali jednu lžičku medu denně, věřím jejich moudrosti i tomu, že ze lžičky nepřiberu. smile Tedy i zde platí – všeho s mírou.

 

Co je pohankový, lipový, pampeliškový a jiný „ochucený“ med?

Když mluvíme o medu lipovém, akátovém, javorovém, pohankovém, malinovém aj., máme na mysli med v drtivé většině z květů těchto rostlin a stromů. Včely mají totiž úžasnou vlastnost být věrny jednomu konkrétnímu květu – tedy druhu rostliny, která právě v okolí květe.V určitém časovém období tedy sbírají nektar např. jen z řepky (řepkový med). Samozřejmostí je dostatek těchto rostlin a stromů v okolí, to je řešeno přistavěním úlů např. k řepkovému poli, lipové aleji aj. Je pak už jen na včelaři, dokáže-li takovýto druhový med zpracovat – oddělit. Každopádně se nejedná o příchuť uměle do medu přidanou.

To co většina lidí zná pod pojmem pampeliškový med, je hustý zkaramelizovaný sirup získaný převařením cukru s pampeliškovými květy, případně dalšími dochucovadly. Ale ten nemá s medem mnoho společného. Pokud včely nosí nektar z luk hojně porostlých pampeliškami, může včelař použít přívlastek „pampeliškový“. Označení ale má správně být: Med květový (nebo nektarový) pampeliškový.

 

Produkuje kromě včel med ještě někdo jiný?

V přírodě vytvářejí med i včely samotářky a čmeláci a jiný hmyz, ale to ve velmi malém množství, které je pro člověka nevyužitelné. Neexistuje něco jako vosí med apod.

Naše legislativa dovoluje používat označení med jen produktu včel medonosných. Tedy to „cosi sladké“, co produkuje jiný hmyz podle vyhlášky nelze označovat medem. Med je tedy pouze jeden – včelí.

 

Co je to medovice?

Medovice je hustá sladká tekutina produkovaná různými mšicemi a jiným hmyzem, souhrnně označovaným jako producenti medovice. Ti při sání rostlinné šťávy filtrují bílkoviny a přebytečnou sladkou šťávu vylučují na listy rostlin a stromů, jehličí i větvě, aniž by prošla jejich zažívacím traktem. Medovice tedy není výkalem.

 

Co je to pastovaný, pastový, nebo šlehaný med?

Pastový (nesprávně pastovaný) med je krémovité konzistence, kterou si uchovává už natrvalo (nedojde-li k zahřátí medu) a má vždy světlejší barvu než původní med, někdy až bílou připomínající sádlo. Pastování využívá krystalizace medu, kdy jsou krystaly pomalým častým mícháním rozmělňovány na mnohem jemnější strukturu. Nejde tedy o žádné (rychlé) našlehání.

 

Co je biomed a v čem je lepší?

Je to med vyprodukovaný tzv. ekologickým zemědělstvím podle směrnic EU. Včely mají být chovány v prostředí, kde v okruhu 3km se zdroje nektaru a pylu skládají převážně z kultur pěstovaných ekologickým způsobem nebo divoce rostoucími rostlinami. Musí se zajistit dostatečná vzdálenost od všech nezemědělských zdrojů znečištění aj. Vše je certifikováno a provozovny jsou kontrolovány.

U biomedu máte státními aparáty danou záruku (pokud jim věříte), že je včelař pod dohledem, o včely a med se stará podle daných a přísných pravidel. Ty mají zajistit, aby se do medu nedostaly žádné cizí látky především z léčení včel aj.

Pokud včelař pracuje svědomitě, jsou na tom medy z obou způsobů včelaření stejně – obsah cizorodých látek je vždy pod přípustnou hodnotou. Je to mimo poctivé včelařovy práce a jeho způsobu (technologie) včelaření, dáno i vlastností včel „čistit med“. Včely totiž dokážou nežádoucí látky z medu vyfiltrovat a využít je ve svém jedu.

 

Můžu jíst pekařský med z obchodu?

Pekařský nebo také průmyslový med. Už název naznačuje, že nejde o poctivý pravý včelí med. Jde o méně kvalitní či poškozený med pro kuchyňské použití. Vyhláška uvádí pod definicí pekařský med nebo také průmyslový med, jen takový, který je určený výhradně pro průmyslové použití nebo jako složka do jiných potravin. Může mít cizí příchuť nebo pach, může vykazovat počínající kvašení nebo mohl být zahřátý tak, že jeho přirozené enzymy byly zničeny nebo neutralizovány.
Když vezmeme v potaz, že i medy v obchodech jsou i přes zákazy různě pančované, nedovedeme si představit, co všechno se pod touhle definicí může skrývat smile . Každopádně je určený jen na vaření a pečení.

 

Jaký med je nejzdravější?

Med má vždy specifické složení, které je závislé kromě jiného i na nabídce květů, které mohou včely navštěvovat, a proto nelze jeden druh medu vyzdvihnout nad jiný. Každý je velmi zdravý, některé medy se jen doporučují při určitých zdravotních problémech. Tyto informace si už každý dohledá sám. Obecně pro prevenci a dobré zdraví je možné užívat každý med.

Říká se, že člověk by měl jíst to, co se vyprodukuje v oblasti, kde žije, kde se narodil. I z hlediska kvality českého medu oproti zahraničním medům, můžeme s čistým svědomím říct, že nejzdravější je jakýkoli poctivý český med.

Standa