Seriál o medu - Co je to vlastně med

Nejznámější a nejvyužívanější včelí produkt byl u nás hlavním sladidlem až do průmyslové výroby cukru. Cukr znamenal odklon od zdravého přírodního produktu, čímž se lidé ochudili o mnoho zdraví prospěšných látek, které z něj získávali. Dnes si naštěstí tento zázrak přírody opět našel cestu do našich domácností.

Med je přírodní potravina, kterou vytváří kolonie Včel medonosných. Mnozí tvrdí, že včely sbírají med - to je velmi zkreslené. Med se nikde v přírodě jen tak nevyskytuje. Med vytváří až včely. K jeho „výrobě“ sbírají sladké šťávy z rostlin a stromů, nektar z květů a tzv. medovici. Včely nektar nebo medovici přinášejí do úlu a předávají je dalším včelám, které pomocí šťáv vylučovaných žlázami a odpařováním vody je zpracovávají na med a ukládají do pláství, kde dále zraje.

Je to velice hodnotná dietetická směs cukrů, vody, bílkovin, enzymů, vitamínů, minerálů aj. Obsahuje stovky, uvádí se až tisíce, prospěšných látek, ani dnes vědci stále neznají všechny! Složení medu je totiž vždy specifické, závisí na přírodních podmínkách, nabídce květů, výskytu medovice, období sběru a také na samotném včelstvu. Med má velké spektrum barev a konzistence. Může být hustý, tekutý, zkrystalizovaný, velmi světle žlutý, zlatavý, světle i tmavě hnědý až skoro černý. Chuť je také pokaždé jiná.

Hmotnost 1 litru medu je asi 1,4 kg (tedy v běžné zavařovací sklenici 0,7l je zhruba 1kg medu). Pravý včelí med je velmi čistá přírodní potravina, včely totiž i ve znečištěném prostředí dokáží vytvořit takový med, jako kdyby byly v čisté přírodě. Český med poměrně rychle krystalizuje. Např. jarní květové medy začínají krystalizovat už několik dnů po vytočení a obvykle zkrystalizují i za pár týdnů. Oproti tomu třeba med akátový vydrží tekutý i okolo jednoho roku.

Standa

 Čtěte také 10 otázek o medu.