Slinový test na rozpoznání přemnožené kvasinky Candida

Polský lékař v důchodu Andrzej Janus uvádí ve své knize Nebuď potravou pro houbu Candida jednoduchý slinový test na detekci přítomnosti kvasinky Candida v těle. My jsme na tento slinový test narazili v době, kdy jsme před plánovaným těhotenstvím s Vašíkem procházeli detoxikací. Tenkrát byl pouze v anglické odborné literatuře, ale i má pokroková gynekoložka ho znala a schvalovala :).

Proč si udělat test na kvasinku?

Možná Vás trápí zdánlivě nesouvisející zdravotní obtíže, tak jako mě před detoxikací. Bolela mě často hlava, svěděl mě nos, byla jsem hodně unavená. Lékaři mi nepomohli, byl to souhrn příznaků, které podle nich o ničem nevypovídaly. Pátrala jsem po příčině, mnoho cest bylo slepých, ale nakonec jsem přišla na příčinu – přemnoženou kvasinku Candida Albicans. Projevů může být mnoho od gynekologických problémů přes zapomínání až po ekzémy. Odhaduje se, že díky dnešní stravě bohaté na cukr má potíže s kvasinkou naprostá většina lidí.

Jak provést test?

Ráno po probuzení nasbírejte v ústech co nejvíce slin. Nesmíte se před tím napít, najíst ani si vyčistit zuby. Sliny vyplivněte do čisté vody v průhledné sklenici. Nyní je třeba sledovat, jak se sliny chovají. Po následující hodinu je budete zhruba co 15 minut kontrolovat. Pokud máte přemnoženou Candidu, slina nejprve zůstane na povrchu a budou z ní směrem dolů postupně čouhat malé provázky připomínající nožičky. Slina se také může rozdrolit a poté klesat zakalená na dno, popř. zůstane na hladině jako zakalená „mlha“. To vše znamená pozitivní výsledek.

kvasinka                                                                                          Pozitivní test

Negativní výsledek je, pokud slina bez zakalení, rozdrobení i bez provázků klesne do hodiny na dno.

Máte-li pozitivní výsledek, můžete začít s protikvasinkovou dietou bez dalšího vyšetření, neboť ta Vám neuškodí ani v případě, že byste kvasinku přemnoženou neměli. Chcete-li si však být jistí, můžete zajít k lékaři a požádat o další doplňující vyšetření.

Další informace o Candidě u dospělých i dětí, o autismu, ekzémech, receptech i rozšiřujícím testu se dočtete v knize.

Lucka