Co je to propolis

Je to pryskyřnatá látka vytvářena včelami, tzv. včelí tmel. Ty ho vytváří z pryskyřic a jim podobných rostlinných šťáv, které obohacují o výměšky svých žláz. Propolis obsahuje i určité procento včelího vosku. Má specifické velmi příjemné aroma. Jeho barva se různí podle původu a také stáří od zelenožluté až po tmavě hnědou. Včely tímto tmelem dotvářejí a utěsňují své obydlí, doslova jím obalí téměř vše ve svém obydlí.

V úlech je totiž poměrně vlhko a teplo, tedy prostředí vhodné pro růst plísní. Ale ty se v něm vyskytují jen málokdy právě díky propolisu, tedy jeho antibakteriálním a antimykotickým vlastnostem. Důkazem obrovské účinné síly propolisu můžou být známé případy, kdy včely propolisem obalí vetřelce, kterého nemohou dostat z úlu ven. Ten je zde pak doslova mumifikován, nerozkládá se a neohrožuje tak včelí obydlí. Není nic neobvyklého, když je takto v úlu "zakonzervována" myš.

Je dokázáno, že propolis tlumí růst bakterií, kvasinek a plísní. Je účinný i na salmonely a stafylokoky. Zároveň má i mírné anestetické účinky. Díky těmto vlastnostem můžeme propolis využít při všech zánětlivých procesech organizmu.
Před jeho použitím je však třeba ověřit, zda člověk není alergický na nějakou látku v něm obsaženou. Nedoporučuje se užívat propolis delší dobu. Pokud po 3 týdnech nenastane zlepšení, je lepší jej dále neužívat.

Standa

propolis_v_ulu_medarek