Seriál o medu - Jak poznat kvalitní med

Pokud si „šiditelé“ dají záležet, nelze poznat nekvalitní med jinak než laboratorními testy. Ale může se taky stát, že vám ty umělé sladidla a jiné látky prostě nebudou chutnat. Když už ale podvodníci svou snahu v pančování přeženou, lze to poznat velmi jednoduše:

  • Chcete-li med vyzkoušet přímo v obchodě, prostě otočte skleničku dnem vzhůru a sledujte, jak rychle se vzduchová bublina, která byla pod víčkem, přemístí ke dnu. U kvalitního medu se to děje pomalu.
  • Pokud med přelijete nebo jiným způsobem v něm uděláte malinké bubliky, ty zůstávají u pravého medu dlouhou dobu na svém místě - viz. foto

    bublinky_med_medarek

  • Med nalít do sklenice vody. Pokud mu trvá, než se rozpustí, je to pravý med
  • Tzv. "mašličkový test" – pravý med při přelévání vytváří vrstvy záhybů, tzv. mašličkuje.

Některými tolik neoblíbená krystalizace je asi nejlepším vodítkem kvality medu. Pravý český med prostě krystalizuje.
Další možností je pastový med, tady máte záruku, že med nebyl nijak výrazně poškozený (myšleno především přehřátý). Poškozené medy totiž nevytvářejí pastu, stejně jako pančované.

Klamání zákazníka

Na krabičce čaje tradiční české firmy je napsáno: „český výrobek“. A nikomu to nepřijde divné, protože každý ví, že u nás se čaj nepěstuje a že je to čaj dovezený a zpracovaný v ČR. A stejné to je i s medem. Pokud je na obalu medu napsáno "český výrobek", znamená to jen, že obsah se do sklenice dostal u nás. K tomu je většinou připsáno, že jde o "med ze zemí ES a mimo ES". Nejde tedy o český med, ale o med zpracovaný v ČR!
Do medu se nesmí nic přidat (vyjma jiného medu) a ani z něj nic odebrat. Med je čistá přírodní potravina, proto se zde neuvádí, že je pravý, přírodní, domácí, kvalitní, bez konzervantů, bez barviv aj. Takový je každý nefalšovaný med.
Také to, že je někde napsáno, včelí med, je mírně zavádějící. Sice med neprodukují jen včely, ale člověkem využívaný med je pouze ten včelí. Navíc definice medu podle vyhlášky mluví o medu jen jako produktu včel medonosných, nic jiného se dle zákona za med nemůže považovat. Každý nabízený med je včelí med. Proto zde ono „včelí“ už nemusí a správně nemá být uvedeno, právě proto, aby nedošlo k matení zákazníka (že ten včelí med je něco víc než med). Med je jen jeden – včelí, a proto stačí uvádět med.

 Standa

Předchozí díl o Šizení a pančování medu zde.