Poznej kvasinku II. - jak pečovat o kůži a střeva

Kvasinkový ekzém kůže je pouze jedním z projevů přemnožené kvasinky Candida Albicans. Pokud se zaměříme pouze na řešení tohoto projevu a ne na řešení příčiny, může se problém znovu a znovu vracet třeba v létě při častém koupání, po Vánocích, kdy jíme více sladkého, po očkování, nemoci či větším stresu, nebo když třeba dítěti rostou zoubky. Hlavní je tedy zaměřit se na střeva .

V prvé řadě jde o stravu. Kvasinka se živí zbytky jednoduchých cukrů, a tak se ji snažíme vyhladovět. Jednoduché cukry najdeme hlavně ve sladkostech, ovoci, džusech, medu, mléčných výrobcích, pečivu z bílé mouky, v alkoholu aj. Je dobré co nejvíce omezit příjem těchto potravin, přičemž se snažíme o zachování plnohodnotného jídelníčku nahrazením jinými, hodnotnějšími potravinami. Osobně mám dobrou zkušenost i s neslazenými, plnotučnými mléčnými výrobky a méně sladkým ovocem. Pokud se to s nimi nepřehání, mohou se v jídelníčku většinou zachovat. Inspirovat se můžeme v low carb jídelníčku.

Ideální je podávat vyšší dávky kvalitních probiotik, protože denní dávka je pouze takovou "udržovací" dávkou. Když je nějaký problém, tak to nestačí. Probiotika ale musí být BEZ přidaných vitamínů a minerálů, protože jinak hrozí, že se předávkujeme. Důležité je také střídat kmeny. Tím podpoříme prospěšné bakterie, které nám pomáhají držet kvasinku tzv. na uzdě.

Někdy tato opatření stačí. Pokud je ale kvasinka silněji přemnožená, je vhodné užívat i doplňky stravy, které cílí přímo na ni. Nejúčinnějším shledáváme oregáno, které máme i v micelizované formě pro nejmenší miminka. Ta mohou od půl roku dostávat do příkrmů také kmínový olej. Nekojící žena či její partner může také užívat grepové kapky.

Pokud všechna tato opatření člověk dodržuje, většinou se začne kůže postupně léčit bez nutnosti mazání. Může to ale trvat i několik měsíců, protože kvasinka je velmi odolná a navíc se ji člověku nejspíš nikdy nepodaří úplně vyhubit (to ani není naším cílem, protože plní i prospěšnou funkci).

Projevy přemnožených kvasinek na kůži mají různou podobu. Nejčastěji je způsobuje kvasinka rodu Candida, ale i jiné druhy kvasinek nás dokáží pěkně potrápit. U malých miminek to bývá nejčastěji novorozenecké akné, na jehož vzniku se mohou podílet, případně jej přímo způsobovat, dále seborea, opruzeniny či červená ložiska různě po těle. U dospělých jde nejčastěji o lupy a dále o červené a méně často bílé fleky na kůži.

Při volbě správného mazání je třeba myslet na to, že se kvasinkám daří ve vlhkém, teplém a mastném prostředí. Proto většinou mastné krémy a oleje nepomohou a naopak problém zhoršují. Kvasinky je třeba jemně vysušit, proto volíme masti s obsahem zinku. Samotná přítomnost zinku v masti ale nestačí, je třeba správně zvolit i nosné suroviny. Může se totiž stát, že např. zinková mast z lékárny nemusí pomoci, protože obsahuje vazelínu (ropný produkt).

Kožní problém (vyjma lupů u dospělých) je vhodné mazat co nejčastěji, klidně 10x denně a pořádně mast vmasírovat do kůže. Abychom kvasinku nepodporovali v rozvoji, je třeba omezit koupání. Doporučuji kůži rychle umýt např. ve sprše a usušit. Protože zinková mast kůži vysušuje, nepoužíváme ji na zdravou kůži (vyjma oblasti plenek pro prevenci opruzenin u dětí).  Zvlášť malé děti se i několikrát "oloupou", než se kvasinka zcela ztratí. Ve chvíli, kdy je kůže suchá, ale kožní problém stále přetrvává, lidé často podlehnou nutkání kůži promastit. Bohužel v tu chvíli se většinou vrátí o krok zpět. Je tedy nutné pro tuto chvíli suchou kůži neřešit. Až ve chvíli, kdy jsou ložiska bledá jako okolní zdravá kůže, zkoušíme promazat přírodní mastnou mastí. Pokud kůže do pár hodin nezčervená, je kvasinka z kůže pryč a je možno věnovat pozornost suché kůži. Zčervená-li ložisko, je třeba se vrátit k zinkové masti.

Mezi další zásady péče o postiženou pokožku patří časté větrání a snaha o to, aby se postižené místo nezapotilo. Hlavní zásadou je ale řešit kvasinky komplexně, jinak se problémy mohou vracet, příp. se k nim budou přidávat jiné zdravotní obtíže (oslabená imunita, trávicí obtíže aj.).

Našim zákazníkům se velmi osvědčila při řešení výše jmenovaných kožních problémů naše Zinková mast a pro zvýšení účinku 3x denně mazání Zinkovou mastí s propolisem. Běžná mýdla (i přírodní) mohou stav kůže zhoršit. Proto jsme vyvinuli Zinkové mýdlo, které má schopnost utlumit kvasinku i během koupání. Zákazníci mají také zkušenost s tím, že zklidňuje svědění. Na velmi červená ložiska doporučuji Zinkové mýdlo s propolisem. Pro promašťování kůže po ukončeném užívání Zinkové masti doporučuji z naší nabídky Budulínka, Mast pro nejmenší, Čokoládový balzám, Bambucké máslo nebo olejové směsi pro děti od narození.

 

Lucka