Otužování je zábava

Je to už hodně let, co se mi dostal do rukou magazín Volvo na titulní straně se seveřanem lezoucím z vody otvorem vysekaném v ledu. To mě zaujalo a říkal jsem si, že bych to chtěl taky někdy dokázat. Takové fotografie vypadají možná šíleně, ale ono to není až tak šílené, nebo nemožné, jak se zdá.


Otužování se těší stále větší popularitě, a tak jeho benefity, myslím, není třeba přípomínat. Přitom ne vždy musí jít nutně o koupání se v ledové vodě. Spaní při otevřeném okně, méně oblečení nebo jen studenější sprcha také působí pozitivně na fyzické zdraví. Ale prostě takové pokoření ledové koupele, opravdu ledové sprchy nebo procházky v minimálním oděvu a třeba boso v zimě působí výborně i na psychiku a ta je neméně důležitá!
Snad nikdo, kdo vlezl do ledové vody, vám neřekne, že se mu to nelíbilo. Vystavení se chladu přináší pozitivní emoce, budete sami se sebou spokojeni. Překonáváte v podstatě sebe, své zažité předsudky a posouváte své hranice. Překonáte vlastní obavy i strach, zocelíte nejen tělo, ale především mysl. Ten euforický pocit se vám bude líbit, podporuje zdravé sebevědomí. A veřte, že si to užívají rády i děti, které ještě nemají tolik zažité negace vůči chladu.
A podobně jako si člověk zamiluje své třeba sportovní rituály, zamilujete si i toto. Někteří mí přátelé se těší na svůj ranní běh, já zase na svou ranní studenou sprchu. Přitom není třeba nic hrotit, když cítím, že se mi do toho nechce, s klidem vynechám.


Jak jsem v úvodu psal, vlézt do ledové vody opravdu není tak „hrozné“, jak to může na fotkách vypadat. Vaše tělo dokáže víc, než si myslíte, jde jen o to, nebát se to zkusit. Nemusíte se bát, že byste se po chvilce ve studené vodě už nezahřáli. Naopak, jakmile vylezete z vody, dostaví se zvláštní pocit. Věřím, že to zní neuvěřitelně, ale bude vám příjemně.
Vzpomínám si, jak jsem vylezl z bazénu (na fotce) a zbytek rodiny na mě nevěřícně koukal, proč nejdu do domu, do tepla. Stáli tam v zimním oblečení, moc teplo jim nebylo a já vedle nich v plavkách, mokrý a spokojený. Zima jako jim mi rozhodně nebyla a to bylo pár stupňů nad nulou. Dokonce i když mrzlo (asi -6 °C), tedy když byla v podstatě voda teplejší než vzduch, bylo mi po koupeli příjemně.



Zapamatoval jsem si jedno moudro: „Vaše tělo nepůjde tam, kam ho vaše mysl nepustí.“ 
Tohle publikoval na svém Fb profilu Ledový muž Wim Hof, třeba vás taky inspiruje.


Ještě taková poznámka pod čarou, ale myslím si, že důležitá. I v době internetu a v podstatě neomezeného přístupu k informacím stále přežívají staré nepravdy a zvyklosti. Jednou z nich je ta, že chlad rovná se nemoc. Znáte to – obleč se, ať se nenachladíš. Jenže každý medicínsky vzdělaný člověk vám potvrdí, že nemoci způsobují viry a bakterie, chlad rozhodně ne. Prochladnutí vám může oslabit imunitu, a tím otevřít dveře nákaze. Proto je právě otužování, tedy zvykání si na chlad vynikající prevencí, kdy svou imunitu posilujete.

A nakonec bych přidal několik praktických rad a postřehů.
Pokud začínáte, ale v podstatě je to podle mě lepší vždy, když se jdete otužovat někam do přírody, mimo civilizaci, vezměte někoho s sebou. Nechci nikoho strašit, nejde o život, ale nevíte, co se vám může přihodit. Třeba mi se stalo, že jsem si nehezky poškrábal kotník o balvany v potoce a díky chladu jsem to vůbec necítil, všiml jsem si toho až podle silného krvácení. Taky se vám může stát, že budete mít tak zmrzlé ruce, že si nebudete schopni zavázat tkaničky :).  Navíc s partou přátel se navzájem vyhecujete a nehrozí, že byste couvli :).
Taky je dobré vzít si sebou na převlékání se na sněhu podložku, třeba karimatku. Protože prsty se prohřívají pomaleji, navíc prsty nohou jsou často sevřené botou, a tak se hůře prokrvují. Prsty na rukou je dobré si chránit už ve vodě, tedy tím, že je tolik nemáčíme – to je vidět na mojí fotce, jako bych se modlil – to šetřím prstům zbytky tepla :).

 

Standa

 

led_medarek