Jak si poradit s kvasinkovou infekcí kůže

Kvasinková infekce kůže způsobená kvasinkou rodu Candida Albicans je často lékaři nesprávně diagnostikována jako atopický ekzém. Většinou je lidem doporučováno ekzém promašťovat různými přípravky z lékárny, které ale stav kůže postupně zhoršují. Nevyhnutelná pak bývá návštěva kožního lékaře, který zpravidla nasazuje léčbu kortikoidy. Ty však neřeší příčinu, ale pouze tlumí reakci imunitního systému, proto se po vysazení problémy často vrací. I proto často lidé hledají jinou alternativu.

Je důležité vědět, že kvasinka žije v každém z nás, a že ji nemůžeme vnímat pouze negativně. Věděli jste, že je schopna eliminovat těžké kovy v těle? Každopádně problémy dělá pouze přemnožená kvasinka, kterou je třeba zredukovat.

Jak poznat kvasinku?

Kvasinková infekce kůže se projevuje zpravidla červenými ohraničenými ložisky, které po koupeli či zpocení zčervenají. Po promaštění kůže oleji či mastnými krémy kůže se stav zhoršuje.

kvasinka 1_1

Červená ložiska

U kojených dětí je často kvasinková infekce kůže způsobena přemírou cukru v maminčině stravě. Kvasinka totiž „miluje sladké“, a právě to jí pomáhá v rozmnožování. Maminka si může udělat jednoduchý slinový test, díky kterému zjistí, jak je na tom s kvasinkou ona. Je-li test pozitivní a děťátko má kožní obtíže odpovídající kvasinkové infekci kůže, je pravděpodobné, že je na vině opravdu kvasinka. Kvasinku může ale maminka předat dítěti už v těhotenství nebo během porodu.

Čím mazat ložiska?

Ložiska potřebují vysušit, protože suchá kůže je pro kvasinku nehostinným prostředím. Našim zákazníkům i našim dětem se velmi osvědčila Zinková mast. Je však třeba důsledně dodržovat postup, který najdete v tomto článku.

 kvasinka 2_1

Suchá ložiska při mazání zinkovou mastí

 Čím podpořit boj s kvasinkou?

Je důležité si uvědomit, že mast může vyřešit kožní projevy přemnožené kvasinky, ale neřeší příčinu. Tu řeší pouze důsledná úprava vaší životosprávy, především stravy, kterou můžeme podpořit vhodně zvolenými doplňky stravy. Kojící maminka by měla v co největší míře omezit rafinovaný cukr, sladké ovoce i sacharidové přílohy. Nízkosacharidová dieta (zvaná také Low carb) není vůbec na škodu, přičemž sacharidy samozřejmě zcela nevynechává, pouze snižuje jejich příjem. Sama mám s Low carb stravováním při kojení dobrou zkušenost. Při hynutí je kvasinka pro tělo toxická, což se může projevovat bolestmi hlavy, rozmazaným viděním či jinými problémy. Aby toxické látky nepřešly do mateřského mléka, je vhodné užívat chlorellu, která má schopnost tyto látky na sebe vázat. Kvasinku dokáže také potlačit oregánový olej, který může v micelizované formě i miminko. Dalšími pomocníky může být kmínový olej.

Vhodné je také podpořit pestrou a bohatou střevní mikroflóru kvalitními probiotiky.

Zvítězit nad přemnoženou kvasinkou není lehké, někdy to trvá dlouhé měsíce. Je důležité převzít zodpovědnost za zdraví své i svých dětí do vlastních rukou a nespoléhat pouze na lékaře.

Držíme Vám palce a v případě dotazů se na nás můžete kdykoliv obrátit.

Lucka