Jak podporovat imunitu dítěte díl 1.

Doplňky stravy

Imunitní systém dítěte, respektive predispozice k určité odolnosti organismu, se tvoří již v prenatálním období. O výživě těhotné a pak i kojící ženy bych proto ráda napsala samostatný článek. Následující řádky proto budou spíše zaměřeny na podporu imunitního systému u dítěte, které již není výlučně kojeno. Ráda bych také upozornila na to, že nejde o odborný článek, ale o vlastní zkušenosti, které bych s Vámi ráda sdílela.

O Vašíkovu imunitu se staráme po celý rok téměř stejně. Rozdíl je pouze v příjmu fermentovaného oleje z tresčích jater, který na podzim a hlavně v zimě jí téměř každý den. Bereme jej celá rodina – já v kapslích, protože tu pachuť opravdu nesnesu, a Standa s Vašíkem ve formě gelu spolu s ghíčkem z mléka od volně pasoucích se krav. Olej nám zajišťuje dostatek vitamínu D v přírodní formě (oproti např. Vigantolu) a mnoho dalších potřebných vitamínů a mastných kyselin.

Několikrát týdně pak Vašík dostává na lžičku různé za studena lisované oleje. Jejich portfolio se mění, zrovna teď máme v lednici:

  • Makový olej – má vysoký obsah vápníku a hořčíku
  • Sacha Inchi olej – top olej, několikrát byl vyhlášen jako olej s největším přínosem pro zdraví člověka. Posiluje a rozvíjí nervové spoje v mozku, a proto je velmi doporučován pro správný vývoj dětí již od prenatálního vývoje (ve stravě matky), pro děti s ADHD i jinými neurologickými obtížemi.
  • Kmínový olej – podporuje střevní peristaltiku, má silný účinek v boji proti alergiím (podloženo četnými vědeckými studiemi), bojuje se střevními parazity, posiluje imunitní systém.

Protože do Vaška nedostaneme skoro žádnou zeleninu a ovoce, dáváme mu výrobky od firmy Flavon. Jde o koncentrované šťávy z ovoce a ze zeleniny obsahující široké spektrum přírodních vitamínů a flavonoidů. Ovocné šťávy dostává od půl roku, se zeleninovými jsme začali teprve nedávno, protože nejsou určené primárně pro děti.*

V neposlední řadě je nutno zmínit med, který jako včelařský synek dostává samozřejmě denně. Med u nás neslouží pouze jako sladidlo, ale i jako zdroj vitamínů, minerálů, enzymů a jiných zdraví prospěšných látek.
Tato kombinace doplňků stravy (s různými variantami olejů) se nám osvědčila. Vašík byl doposud pouze dvakrát skutečně nemocný (chřipka), jinak měl pár kratičkých viróz s rychlou rekonvalescencí. Je ale třeba ještě dodat, že je stále kojený smile. O výhodách dlouhodobého kojení bych také ráda napsala samostatný článek.

Nezapomeňme na to, že doplňky stravy nenahrazují pestrou stravu. Já bych více než spojení "pestrá strava" použila spojení "kvalitní strava". Ale o tom už zase jindy smile.

Lucka

*Nejde o reklamu firmě Flavon, výrobky používáme už několik let a jsme s nimi opravdu spokojení.