Šetrné mytí vlasů bez zbytečné chemie

Kůže hlavy stejně jako kůže jinde na těle má schopnost absorbovat chemii, se kterou se bezprostředně setká, do našeho těla. Konvenční vlasová kosmetika, kterou běžně koupíte v drogerii, obsahuje často velké množství chemických a někdy i nebezpečných látek.

Toužíte-li po mytí vlasů přírodnější cestou, je někdy nutné jít na to postupně. Vlasy mají schopnost rychle navyknout na určitý druh péče, takže pokud je myjete roky šampóny se silikony a tenzidy, mohou Vám po přechodu např. na tuhé mýdlo připadat drsné a neuhlazené. Osobně doporučuji ze začátku zvolit šampuk nebo bylinné ajurvédské prášky na vlasy.

Šampuk má tuhou konzistenci, jde o směs šetrných mycích tenzidů, bylinných macerátů, olejů, másel a jiných aktivních látek. Na rozdíl od mýdel neprochází procesem zmýdelňování. Vlasy na šampuk reagují velmi dobře, není ani třeba octový oplach pro vyrovnání pH.

Ajurvédské prášky na vlasy jsou ještě blíže přírodě, neboť přípravek tvoří pouze prášek z různých rostlin využívaných pro tyto účely po tisíce let. Každý prášek má jiné vlastnosti, všechny se ale vyznačují tím, že vlasy vyživují a nezatěžují ani naše tělo, ani přírodu. Shikakai prášek považuji za základ při mytí vlasů a mně osobně úplně stačí, nic dalšího nepoužívám. Kdybych potřebovala vlasy více uhladit, zvolila bych prášek Cassia, který funguje jako kondicionér. Dodává vlasům lesk, výživu a posiluje vlasové kořínky. Královna bylin v Indii, Tulsi, má zase úžasné antibakteriální vlastnosti působící protizánětlivě při nadměrném svědění pokožky hlavy. Dále pak podporuje růst vlasů, prokrvení pokožky hlavy a dodává potřebné živiny pro podporu síly a pevnosti vlasů.

Nejhůře si zpravidla zvykají vlasy na tuhé mýdlové šampóny, které stejně jako klasické mýdlo procházejí zmýdelňováním. Některým lidem to trvá pár umytí, jiným i několik týdnů. Já jsem zkusila naše konopné mýdlo na vlasy ještě před používáním ajurvédských prášků a s výsledkem jsem nebyla spokojená. Vlasy byly zplihlé a rychle se mastily. Po dvou měsících s prášky si můžu vlasy umýt i mýdlem a mám je lesklé a hladké. U vlasových mýdel je jedna velká výhoda – pokud Vám nevyhovují na vlasy, užijete je na tělo :) .

Existuje spousta dalších metod od mytí žitnou moukou po pouhé oplachování studenou vodou, ale s těmi nemám zkušenost. Mytí jakoukoliv přírodní alternativou, která bude Vám a Vašim vlasům vyhovovat, je velké plus pro Vaše zdraví i pro přírodu.

Lucka