Použití zinkové masti při kvasinkové infekci kůže

Při sepsání tohoto článku vycházíme čistě z našich zkušeností a zkušeností našich zákazníků.

Kvasinková infekce kůže je způsobena kvasinkou Candida Albicans a u dětí i dospělých se projevuje červenými svědivými ložisky na kůži, které bývají často nesprávně diagnostikovány jako atopický ekzém. Po zpocení či koupeli se vyrážka horší, zrudne a hodně svědí. Více o kvasinkové infekci připravujeme do dalšího článku.

Protože je nutno ložiska vysušit (kvasince se daří v teplém a vlhkém prostředí), je Zinková mast velmi vhodná. Postup při boji s kvasinkou je následující:

Dítě mažeme několikrát denně na místech s výskytem ložisek. Řádně vetřeme do kůže, mast barví a lze špatně vyprat z oblečení. Kůže dítěte bude lehce bílá a začne pomalu „šupinkovatět“. Některé děti se loupou více, jiné mají pouze lehce suchou kůži. V žádném případě nedoporučuji suchou kůži promazávat, či jinak zvláčňovat. Je třeba vydržet a suchou kůži v tuhle chvíli neřešit. Na základě vlastní zkušenosti doporučuji po dobu mazání masti dítě nekoupat (alespoň pár dní, pouze omýt genitálie a zadeček, obličej) a hlavně zajistit, aby se dítě nezpotilo. Pokud koupete, je dobré pouze dítě rychle osprchovat a osušit. Pokud sledujete po koupeli či zpocení zhoršení, mazejte dále. Kůži můžete zvláčňovat a promašťovat až ve chvíli, kdy se neobjevují červená ložiska. Nejdříve zkuste olejem (doporučuji dýňový, meruňkový, v žádném případě nepoužívejte chemické – komerční masti, popř. můžete zkusit naši Mast pro nejmenší) promazat kousek kůže, kde dříve bylo ložisko. Počkejte pár hodin, a pokud ložisko znovu nezčervená, můžete se zinkovou mastí přestat a mazat kůži olejem pro zvláčnění. Léčba zinkovou mastí v případě ekzému způsobeného kvasinkou trvá 3 – 14 dní (dle zkušeností).

Pokud kůže dítěte po použití zinkové masti zčervená a ekzém se horší, jde pravděpodobně o alergickou reakci na zinek. Mast si ponechejte na akné, vyrážku po slunci, opary aj. a dítě již nemažte.

Lucka