Jedlé oleje jako přírodní lékárnička

Jedlé oleje jsou jako přírodní lékárnička. Každý má široké spektrum účinků na lidské zdraví a dá se říci, že na každý neduh existuje nějaký druh oleje. Oleje rozlišujeme na ty, které jsou lisovány ze semen nebo plodů rostlin a na ty, které vznikají tzv. macerací. Olejový macerát vzniká nejčastěji naložením bylin do nosného oleje, do něhož se účinné látky uvolňují po dobu několika týdnů.

Dětem od půl roku doporučuji přidávat pár kapek oleje do každého příkrmu. Vhodné je oleje střídat, každý z nich má jiné spektrum vitamínů, minerálů i účinků na zdraví. Ořechové oleje je vhodné zařadit až okolo 9. měsíce. Nezapomínejme na to, že zelenina obsahuje vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K), které se nevstřebají, pokud k nim nepřidáme tuk (olej, máslo aj.). Dětský nervový systém je z 60% tvořen tukem a pokud ho bude mít tělo nedostatek, může mít mozek problém. Nedostatečný příjem kvalitních tuků dle Dr. Shetreatové-Kleinové hraje klíčovou roli v rozvoji deprese, bipolárních poruch, schizofrenie, ADHD, agresivního chování, autismu i různých forem epilepsie.*

Ráda bych Vám představila za studena lisované oleje vhodné pro obohacení Vašeho jídelníčku.

Kmínový olej

Kmínový olej je poměrně rozšířený druh oleje, který se ve středověku používal při slabosti, prochladnutí a bolestech hlavy. Má výborné detoxikační účinky, dokáže pomoci při obtížích s parazity i plísněmi (Candida Albicans aj.).

Olej dokáže účinně ulevit od problémů s nadýmáním, stimuluje také tvorbu mateřského mléka. Bývá doporučován při senné rýmě a dalších projevech alergií, které dokáže až o 70% zmírnit.

Konopný olej

Tento olej má v říši rostlin nejkomplexnější spektrum proteinů. Významným způsobem dokáže posílit náš imunitní systém, vytváří ochranu před záněty, podporuje správnou funkci střev. Jde o jeden z nejvýznamnějších olejů při péči o celkové zdraví. Mezi jeho hlavní přednosti patří vyvážený poměr omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin, které si tělo nedokáže samo vyrobit.

Koprový olej

Olej je spolu s kmínovým vhodný pro kojící matky, neboť stimuluje činnost mléčných žláz, čímž napomáhá v tvorbě mateřského mléka. Stejně jako kmín upravuje funkci střev, zvyšuje vitalitu a odolnost vůči každodennímu stresu. Stává se tak ideálním olejem pro kojící ženy.

Lněný olej

Podobně jako konopný olej je i lněný považován za univerzální olej s dalekosáhlými zdravotními účinky pro celý organismus. Len působí příznivě při problémech s tlakem, při vyšším obsahu lipidů v krvi, astmatu, menstruačních křečích i bolestech hlavy. Upravuje zažívání, pomáhá při zácpě a zvyšuje kvalitu vlasů i nehtů. Zlepšuje elasticitu cév, pomáhá předcházet cukrovce a dokáže mírnit jo-jo efekt po dietě. Pomáhá při zácpě a upravuje zažívání.

Makový olej

Vlastnostmi je olej podobný lněnému, má však mnohem příjemnější chuť vhodnou i do sladkých kaší. Je ceněn pro svůj vysoký obsah vápníku a hořčíku, který může chybět hlavně těhotným a kojícím ženám. Obsahuje také vysoké množství železa, je tedy vhodným doplňkem jídelníčku při anémii. Dalším významným benefitem oleje je zastoupení draslíku, fosforu, vitamínů E, B1 a B12. Stejně jako konopný olej obsahuje vyvážený poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin.

Ostropestřecový olej

Jednou z hlavních předností oleje je schopnost regenerovat jaterní buňky při různých virových infekcích, cirhóze, po žloutence i při pravidelném pití alkoholu. V tradičním přírodním léčitelství je používán při vředovém onemocnění žaludku a dvanácterníku, při akutním i chronickém zánětu žaludeční sliznice.

Olej má schopnost zbavovat tělo toxinů, proto je vhodné jej zařadit při detoxikační kůře před plánovaným početím. Velmi jej doporučujeme také po užívání antibiotiky. Je rovněž výborným antioxidantem chránícím buňky před volnými radikály lépe než vit. C a E. Jako kmínový olej posiluje imunitu a mírní alergie.

 Lucka

* Léčba zemí (Maya Shetreatová-Kleinová, M.D.)

Naše nabídka jedlých olejů

jedle oleje od Medarka