Proč mají děti ekzémy?

Kožní problémy má v současné době mnoho dětí. Začínají brzy po porodu a naštěstí mnoho z nich v dospívání vymizí. Už to začíná být bráno jako něco normálního, tak jako jsou za běžné považovány různé alergie. Když měl ale můj syn ve třech měsících "atopický ekzém", určitě mi to normální nepřipadalo. Začala jsem pátrat po tom, co vše může kožní problémy způsobit.

Věděla jsem, že kůže miminka je velmi zranitelná. Do tří let jsou buňky pokožky velmi propustné a tak netvoří takovou ochranu, jakou by asi miminka v našem chemickém světě potřebovala. Proto není vhodné používat jakékoli chemické kosmetické přípravky do koupele, na mazání apod. Přečtěte si složení a trochu "gůglujte". Přívlastek "dětský" ani "přírodní" Vám nic nezaručí. Dítěti stačí ke koupeli voda. Když už tedy dítě okoupeme a tím mu smyjeme ochrannou bariéru kůže, je třeba ji zase vytvořit. Pro tyto potřeby jsem Vašíkovi umíchala Mast pro nejmenší, kterou ráda doporučuji dále.

Chemie není pouze v kosmetice, je i v oblečení. Ano, i v dětském. Čichli jste si někdy k novému oblečení? Málo které je bez toho hnusného pachu "novoty", pardon, chemie. Jistě jsou normy na dětské oblečení, ale víte, jak je to s normami... Greenpeace se snaží již několik let přesvědčit velké firmy k tomu, aby odstranily chemii ze svého oblečení. Většina z nich se k tomu do určitého roku zavázala. Nejvhodnější je tedy pro děti nebarvená biobavlna, konopí, bambus, merino apod.

Dále jsem přišla na to, že kůže je odrazem toho, co je ve střevech. To vám potvrdí kdejaký lékař. Pokud je miminko kojené, je tedy na vině, bohužel, maminka. Jsem přesvědčena o tom, že za velkou část kožních obtíží dítěte může Candida albicans, popř. jiná kvasinka. Candidu má přemnoženou naprostá většina lidí naší konzumní společnosti, aniž by o tom věděli. Má-li žena tento problém, byť o něm neví, předává Candidu svému miminku už v bříšku. To pak může mít různé střevní obtíže (třeba i koliky?) a hlavně ekzém. Moučnivka v ústech miminka se objevuje až v nejtěžších případech. A maminka v dobré míře dítko maže kortikoidy a u toho jí rohlík s nutelou... Pokud už miminko na kůži ekzém způsobený kvasinkou má, doporučuji použít naši Zinkovou mast. A v druhé řadě kojícím maminkám doporučuji bedlivě hlídat svou stravu. Ona totiž kvasinka byla i náš případ. Zinková mast nám naštěstí „atopický ekzém“ vyléčila za tři dny smile .

Lucka